Még 103 ezer közmunkásnak lenne helye?

204,9 ezren dolgoznak

A jelenleg közfoglalkoztatásban lévő létszám feletti 2014. augusztus-december időszakban további 103 ezer fő közfoglalkoztatására van igény a közfoglalkoztatóknál - tudta meg az mfor.hu.

   Miután Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár múlt héten bejelentette, hogy a 200 ezer fős havi átlag elérése érdekében közel 40 milliárd forint pluszforrást biztosítanak az idei közfoglalkoztatási programokra, az mfor.hu gyors kalkulációt végzett. Az eddigi havi Start-programokra fordított kiadások és a már ismert átlagos közmunkás létszámok alapján arra jutottunk, hogy a megnövelt, 231,1 milliárd forintos költségvetési keret sem biztos, hogy elegendő lesz a célok eléréséhez. Nagyjából 15 milliárd forintra még szükség lenne.
 
   Éppen ezért a Belügyminisztériumhoz fordultunk a helyzet tisztázása érdekében, ahol pontosították a többletforrásra vonatkozó számításunkat. A sajtóosztályon közölték: egy kormányhatározat feladatul szabta, hogy mérjék fel a jelenleg közfoglalkoztatásban lévő létszám feletti további reális igényeket. „A feldolgozott adatok szerint a 2014. augusztus-december időszakban további 103 ezer fő közfoglalkoztatására van igény a közfoglalkoztatóknál” - közölte kérdésünkre a tárca. Ennek a forrásigénye 43 milliárd forint, míg az év közben felmerülő igények kielégítésére további 4,3 milliárd forint forrás szükséges. A minisztériumnál hozzátették: figyelembe vették az év közben keletkező várható maradványokat és meghiúsulásokat is.
 
Összejöhet az átlagos 200 ezer fő
 
   Az idén elindított programokban a már látható kötelezettségek és az igényfelmérésben jelzett létszámmal együtt 2014. augusztus-december hónapokban havonta átlagosan 193 ezer fő közfoglalkoztatása biztosítható a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén - közölte a tárca. Ezen belül egyébként a Belügyminisztérium szerint augusztusban 244 ezren, szeptemberben 221 ezren dolgozhatnak.
 
   Idén az első négy hónapban egyébként eddig átlagosan 204,9 ezren dolgoztak közmunkásként. (szerk.: az mfor.hu ennek a létszámnak a fenntartásával becsülte a módosított előirányzatnál magasabb forrásigényt, így térhetett el a várakozásunk a BM számaitól). Az elmúlt évek adatai alapján a Belügyminisztérium, illetve a munkaügyi központok a 231,1 milliárd forint 80 százalékát fordítják a bérköltség támogatására, míg a fennmaradó 20 százalékot az egyéb dologi kiadásokra (közvetlen-, beruházási- és szervezési költség, illetve foglalkoztathatósági szakvélemények díja) - válaszolta a tárca a kérdésünkre.
 
   Gyors kalkulációt követően így az is kiderül, hogy havonta átlagosan egy teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkás bruttó 79 827 forintért végezheti a munkáját idén, ami nettó 52 287 forintot jelent. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy részünkről egy „durva becslés” csak, hiszen bár a közmunkások a KSH statisztikája szerint is idén döntő többségben teljes munkaidőben vannak foglalkoztatva, néhány részmunkaidős is akad, sőt ha szakképzett személyről van szó, neki magasabb garantált minimálbér jár.

Forrás: mfor.hu