Sztrájk után jött az elbocsátás budaörsön

A Lagermax Autótranszport Kft. vezetősége nem engedett a nyomásnak

Hétfőn kétórás figyelemfelkeltő sztrájkot tartottak egy szállítmányozó cég sofőrjei. A Lagermax Autótranszport Kft. akkor közleményt küldött az MTI-nek, melyben azt írták, 15 gépkocsivezető szüntette be a munkát, mert 70 százalékos béremelést követelnek - írja a vs.hu.

   Ezzel szemben Járási Tamás, a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete vezetője a VS.hu megkeresésére elmondta, hogy a 110 dolgozó közül legalább 25-30 sztrájkolt a Lagermax telepén, ahol a szakszervezeti vezető is ott volt. „A többi sofőr pedig épp úton volt, de a kétórás munkabeszüntetés idejére kiálltak egy parkolóba” – tette hozzá Járási, aki szerint a gépkocsivezetők mindössze 10 százaléka nem vett részt a sztrájkban.
 
   Az érdekképviselet vezetője a béremelés mértékével kapcsolatban azt mondta, hogy az általuk benyújtott bérjavaslat – amely gyakorlatilag átállást jelentene a kilométer-alapú bérezésről órabérre – mindössze 10 százalékos emelést jelentene a dolgozóknak. A cég gépkocsivezetői átlagosan 220-320 ezer forintot keresnek.
 
  Csütörtökön Járási Tamás arról tájékoztatta lapunkat, hogy hét, a sztrájkban részt vevő sofőrt elbocsátottak a Lagermaxtól. Az érdek-képviseleti vezető szerint a társaság az elbocsátásokat azzal indokolta, hogy piaci helyzetének tartós romlása miatt az autószállító kamionok darabszáma csökkent, ennek hatására az ellátandó feladatok mennyisége is lecsökkent, így munkát biztosítani az érintetteknek a továbbiakban nem tudott.
 
   Járási szerint furcsa, hogy a sztrájkot követően hirtelen egy nap alatt romlik a társaság gazdasági helyzete, ahonnan kizárólag sztrájkoló gépkocsivezetőket küldenek el. „Olyan gépkocsi-vezetői munkaviszonyokat szüntettek meg, amelyek a munkáltatónak további költségeket jelentenek annak ellenére, hogy nehéz gazdasági  helyzetben van. Ehelyett megszüntethette volna azokat a munkaviszonyokat, amelyek nem járnak jelentősebb költségtöbblettel (végkielégítés kifizetésével), ha a társaság valóban erre a lépésre kényszerült” – tette hozzá a szakszervezeti vezető.
 
  Az ügyben megkerestük a Lagermax Autotranszport Kft., ám kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.
 
Forrás: vs.hu