Több százezren követeltek jobb béreket

Nagy-Britannia

 Több mint ezer brit iskola zárta be kapuit csütörtökön miután a közalkalmazottak szakszervezetei Nagy-Britannia-szerte egynapos sztrájkot hirdettek – írja a Népszabadság.

  Bár a kormány szerint a többség dolgozott, számos fennakadást jelentettek a szigetországból, ahol a munkabeszüntetés napján több százezren, többek között pedagógusok, tűzoltók és közhivatalnokok vonultak az utcákra a nagyvárosokban, hogy ily módon tüntessenek az alacsonynak tartott bérek ellen.

  A BBC helyszíni tudósítója szerint az eső ellenére elszánt tömegben gyakran hangzott fel a „fair fizetést" felkiáltás.
 
   „Azt akarják, hogy többet dolgozzunk, egyre több nyugdíjjárulékot fizessünk, de végül kevesebbet kapunk... próbáltunk tárgyalni a kormánnyal, de nem hallgatnak ránk, így nem maradt más választásunk, mint a sztrájk" – nyilatkozta egy tűzoltó a the Guardiannek.
 
   A tüntetők többsége azt állította, hogy a válságot követő gazdasági felélénkülésből semmit nem tapasztaltak, fizetésüket 2010-ben befagyasztották, így mintegy négyezer fonttal (kb. másfél millió forint) kevesebb pénzük van, mint négy éve.
 
  A brit televíziónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint „ami elég az elég". David Cameron kormánya elítélte a komoly fennakadásokkal járó munkabeszüntetést.
 
Forrás: Népszabadság