Műszakpótlékok: itt vannak az újabb példák, mikor, mennyit kell fizetni

Vasárnapok, munkaszüneti napok

 Milyen pótlékok járnak azoknak a nővéreknek, akik rendes munkaidőben vasárnap és munkaszüneti napon is dolgoznak, órabéres díjazásban, a a munkaidő-beosztásuk szerint 24 óra a munkaidejük, amit 72 óra szabadidő követ? – kérdezte olvasónk. Másik olvasónk pedig arra volt kíváncsi, hogy kell-e pótlékot fizetni egy trafik alkalmazottainak, akik 5 órától délelőtt 11-ig, illetve 11 órától 19 óráig dolgoznak? Hajdu-Dudás Mária munkajogász, az adozona.hu szakértője válaszolt.

  „Milyen pótlékok járnak azoknak a nővéreknek, akik rendes munkaidőben vasárnap és munkaszüneti napon is dolgoznak, órabéres díjazásban? Munkaidő-beosztásuk 24 óra munkaidő, 72 óra szabadidő. Ha a munkaszüneti napon nem dolgoznak, jár részükre a 8 órányi távolléti díj. Ha a munkaszüneti napon dolgoznak, ezen felül még a ledolgozott időre jár az órabérük is? Vagy csak a munkaszüneti napon ledolgozott időre jár nekik díjazás, mert nincs jövedelem-kiesésük, mivel a munkaszüneti napon dolgoztak?” – kérdezte olvasónk.

  Egyenlőtlen munkaidő-beosztás és órabéres díjazás esetén a munkáltató a munkavállaló munkabérét az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának és a napi munkaidőnek az alapulvételével számolja el és fizeti ki (Mt. 156. § (1) bekezdés b) pont). Ettől a szabálytól a felek eltérhetnek, így megállapodhatnak a normál órabérezésben, vagyis abban, hogy a munkavállaló minden hónapban a ténylegesen teljesített órák után kapja munkabérét.

   Tehát egyenlőtlen munkaidő-beosztás mellett a munkavállaló minden egyes hónapban az órabér és az általános munkarend szerint teljesítendő óraszám szorzata alapján kapja meg a munkabérét.

   Az Mt. 146. § (2) bekezdés d) pontja alapján a munkavállalót távolléti díj illeti meg óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő.

   Például a munkavállaló a háromhavi munkaidőkeret első hónapjában 205, a másodikban 180, a harmadikban 150 órára volt beosztva. Alapbérét azonban mindhárom hónapban az általános munkarend szerinti óraszám után kapja, ami abban az időszakban például 164, 170 és 182 óra volt.

   A ténylegesen teljesített órákat a munkaidőkeret lejártakor kell elszámolni. Ilyenkor össze kell vetni az általános munkarend és a napi munkaidő alapján kiszámított munkaidő mértékét a ténylegesen ledolgozott munkaidővel. Például a munkavállaló 164+170+182 óra, azaz 516 óra után kapta meg munkabérét, ám valójában 205+180+150=535 órát teljesített.

  Mivel a munkavállaló a kifizetett munkabérnél alacsonyabb összegben részesült, a különbözetet ki kell fizetni számára rendkívüli munkavégzés jogcímén. (Ha magasabb összegű munkabérben részesült volna, úgy a többletet az előlegnyújtásból eredő szabályok szerint a munkáltató levonhatná a munkabérből a következő bérkifizetés során). A munkaszüneti napon történő munkavégzés során hasonlóan kell eljárni, ebben az esetben 100 százalék mértékű bérpótlék illeti meg a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül. 

   Egy trafik két alkalmazottat foglalkoztat munkaidőkeretben. A napi munkaidőbeosztás a következőképpen alakul: reggel 5 órától délelőtt 11-ig az egyik dolgozó, 11 órától 19 óráig a másik dolgozó. A beosztásuk hetente változik. Kérdésem: kell-e reggel 5 órától 6 óráig, illetve 18 órától 19 óráig terjedő időszakra műszakpótlékot fizetni, illetve milyen mértékű pótlékot kell fizetni a dolgozóknak az ilyen jellegű beosztás után?

   A műszakpótlékra való jogosultság esetén időbeli feltételként 18 és 06 óra között (legalább egy órát meghaladó időszakban) kell, hogy történjen a munkavégzés. A munkavállalót a pótlék arányosan illeti meg, ha munkavégzésének tartama csak részben esik pótlékra jogosító időszakra.

  Műszakpótlékra jogosultság esetén a másik feltétel a rendszeresen változó munkaidőkezdet, mely azt jelenti, hogy havonta a beosztott munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmada esetében eltér, és a legkorábbi és legkésőbbi munkakezdési időpontok között legalább 4 óra eltérés van. Az ennél kisebb rendszerességű vagy kisebb eltérésű munkaidő-beosztás nem alapozza meg a műszakpótlékra való jogosultságot.

  Azaz, ha a munkavállaló egyik héten hétfőtől péntekig 6 órakor kezdi meg a munkaidejét, a következő héten minden nap 11 órától, abban az esetben műszakpótlékra jogosult, jelen esetben a 05 és 06 óra, illetve 18 és 19 óra közötti tartamra arányosan. A műszakpótlék mértéke egységesen 30 százalék.
 
Forrás: adozona.hu