Négynapos munkahét: ezért lenne jó a szakértő szerint

Segítene enyhíteni a mentális és fizikai egészségügyi problémákat

Valószínűleg minden gyerek és felnőtt fejében megfordult már néhányszor, hogy milyen jó is lenne, ha pénteken már nem kellene iskolába, dolgozni menni – írja a femina.hu.

   Az Egyesült Királyságban nemrégiben egy vezető közegészségügyi szakember hívta fel a döntéshozók figyelmét a négynapos munkahét létjogosultságára - írja a The Guardian.John Ashton professzor szerint ez segítene enyhíteni a mentális és fizikai egészségügyi problémákat - valamint megoldást jelenthetne a munkanélküliség problémájára is.
 
Munkahelyi stressz csökkentése szabad péntekkel
 
   A munkahelyi stressz olyan egészségügyi problémákkal áll szoros összefüggésben, mint az alvásproblémák, az elhízás, a csökkent termékenység, a mentális betegségek - többek között a depresszió és a szorongás -, de magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket is kiválthat. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
 
  A négynapos munkahét a brit szakember szerint szükséges ahhoz, hogy az emberek élvezi tudják az életüket, több időt tölthessenek a családjukkal, csökkenjen a magas vérnyomással kezelt betegek száma, több mozgás férjen bele az életükbe.
 
10-20 éven belül
 
  Ashton professzor szerint a négynapos munkahét bevezetésére a következő 10-20 évben sort kell keríteni, - nemcsak Angliában, véleménye szerint európai szintre kell emelni. A felszabaduló harmadik szabadnapot közösségi aktivitásra fordíthatnák a munkavállalók. Nem véletlen, hogy éppen egy brit szakember fejéből pattant ki a négynapos munkahét ötlete: Európában az Egyesült Királyságban dolgozók munkaideje számít az egyik leghosszabbnak.
 
Egészségesebb munkamegosztás
 
   Világszerte komoly egészségügyi és gazdasági problémákat okoz, hogy nem létezik az egészséges munkamegosztás. Míg a lakosság komoly hányada túl keményen - nem napi nyolc órában - dolgozik, addig jelentős részük nem jut álláshoz, vagy csak részmunkaidős állást kap.

Forrás: femina.hu