Európa a vesztese a jól felkészült munkaerő elvándorlásának

Totális gazdasági összeomlás jöhet

 
Nagyon érdekes jelenségekre mutatnak rá azok, a napokban a brüsszeli Bruegel Intézet blogján publikált elemzések, amelyek a Linkedin nevezetű szakmai közösségi hálózatra épülve próbálják felvázolni a világszintű munkaerő-áramlást. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy Európa a vesztese a jól felkészült munkaerő elvándorlásának, míg Ausztrália, az Egyesült Államok és India városai vonzzák a „technológiailag legjobban képzetteket” – olvasható a Magyar Nemzetben.

   A gazdasági fejlődés természetével kapcsolatban az állandó kérdések között szerepel, hogy hol miért és hová vándorolnak a különböző képzettségű munkások, vagy mely országok képesek vonzani a tehetségeket, vagy éppen, mely államok a nyertesei és a vesztesei az „agyak vándorlásának”? Ezekre a kérdésekre nagyon érdekes válaszokat lehet kapni a közösségi média világából, amelyek közül a Linkedin adait érdemes górcső alá venni. Az előbb említett közösségi oldalon ugyanis több mint 300 millió személy szakmai adatai szerepelnek.


   A Bruegel Intézet blogoldalán közölt első elemezés a 2012 novembere és 2013 novembere közötti időszakot vette górcső alá abból a szempontból, hogy a Linkedin felhasználói között, hogyan zajlott  az országok közötti áramlás, és az adott államban mennyiben változott a regisztráltak száma. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezen a közösségi oldalon főként a legképzettebb dolgozók regisztrálnak, így ezen adatok mélyebb jelenségekre mutathatnak rá, bár reprezentatívnak semmiképpen sem számítanak a kapott eredmények.
 
Nagyon népszerű az arab világ
 
  A vizsgált időszak abszolút nyertese az Egyesült Arab Emirátusok volt, ahol 1,3 százalékkal nőtt a felhasználók aránya. Az arab országba nagyrészt építészek és mérnökök érkeztek, a bevándorlók 75 százaléka egyébként a Közel-Keleten kívülről származik. A Linkedin adataira hagyatkozó tanulmányból az is kiderül, hogy az emírségbe érkezettek több mint 40 százaléka valamilyen vezető pozícióban folytatta a munkáját. 


  A legnagyobb vesztes a munkaerő-elvándorlás szempontjából a gazdasági válság által sújtott Spanyolország volt, ahol 0,3 százalékkal csökkent a szakmai közösségi oldal felhasználóinak aránya. Fontos megjegyezni, hogy a távozó spanyolok 60 százaléka Európában maradt, de 20 százalék inkább valamelyik latin-amerikai országot választotta. Az Európai Unió tagjai közül Németország bizonyult a legvonzóbbnak, ahol 0,4 százalékos növekedést regisztráltak, ide főként Európából érkeztek a magasan képzett munkavállalók.
Európában nagyon jó eredményt ért el Svájc is, ahol egy százalékkal nőtt a felhasználók aránya. Az alpesi ország természetesen a legképzettebbeket tudta magához vonzani. Németországon kívül egyébként csak Svédország került a pozitív tartományba az európai országok közül. Érdekesség, hogy Szaúd Arábia, Nigéria, Dél-Afrika és India milyen nagy mértékben volt képes magasan képzett „agyakat elszívni”, ami főként Nagy-Britanniát és Franciaországot érinthette.
 
India verhetetlen, Európa sehol sincs
 
  Egy másik tanulmányban azt vizsgálták, hogy a technológiailag legképzettebbek mely városokat választották a világban. A kutatásba csak azokat a településeket vonták be, ahol 10 ezer fővel növekedett a közösségi oldal felhasználóinak az aránya 2012 novembere és 2013 novembere között. A listát az indiai Bangalore vezeti, ahol az új Linkedin-felhasználók 44 százaléka a technológiai szektorban helyezkedett el. Egyébként az első négy helyet indiai város foglalja el, majd ezt követően három amerikai (San Francisco, Seattle, Austin), majd két ausztrál (Melbourne, Sydney) következik.
 
   A listának csak a végére fértek föl az európai városok, amely elég sötét jövőt rajzol a kontinens gazdasági fejlődéséről. A stabil és fenntartható gazdasági növekedés egyik legfőbb feltétele, hogy az adott állam, milyen mértékben tud vonzó perspektívát nyújtani a magasan képzett munkaerő számára. Úgy látszik, ebben a versenyben egyelőre India, az Egyesült Államok és Ausztrália verhetetlen.
 
Forrás: Magyar Nemzet