Sárvári példa: álommelót kapnak a gyerekek a strandon

UV-ellenőr, fagylaltrendőr  

Gyerekeknek hirdet „állásokat” a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő: a 8-12 évesek számára meghirdetett játékos munkákkal egyrészt a gyerekeknek szeretnének tartalmas időtöltést biztosítani a nyári szünetben, másrészt a társadalmi felelősségvállalás fontosságára akarják felhívni a figyelmet. Augusztustól például fagylaltrendőr dolgozik a sárvári strandon – írja a vs.hu.

   Persze nem a pejoratív értelmű gyerekmunkáról és nem is diákmunkáról van szó, hiszen a törvények szerint 16 éves kortól lehet dolgozni. Hanem arról, hogy apróbb, hasznos önkéntes munkákkal bízzák meg a gyerekeket, akikre a sárvári strandon animátorok vigyáznak.
 
   Három „munkakörre” keresnek jelentkezőket: az UV-ellenőr feladata az lesz, hogy figyelmeztesse a fürdőzőket, figyeljenek oda a napsugárzás veszélyeire. Ha valakinél nincs naptej, akkor az UV-ellenőr ad neki egyet ingyen. A fagylaltrendőr naponta teszteli a helyi sütemény- és fagylaltkínálatot. De olyan dolgokra is figyelmezteti a vevőket, hogy vegyenek szalvétát a fagyihoz, vagy tiszta kézzel fogják meg a tölcsért – mondta a VS.hu érdeklődésére Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatója. A csúszdaellenőr pedig elmagyarázza a fürdővendégeknek, hogyan lehet elkerülni a baleseteket a strandon, emellett naponta teszteli a csúszdákat, ellenőrzi, van-e bennük elég víz a lecsúszáshoz.
 
   A gyerekek persze strandolhatnak is munkájuk közben. Szakképzett animátorok és úszóoktatók vigyáznak rájuk. Vancsura Miklós arra számít, hogy a vendégek jól fogadják a fürdő új kezdeményezését. Az igazgató szerint nem költségvetési kérdés az, hogy a gyerekeknek legyen hol eltöltelni a nyarat, viszont ilyen, ingyenes, játékos munkát csak néhány gyereknek tudnak biztosítani. Ám ha a kezdeményezéshez minden strand csatlakozna, akkor ezer gyerek is kaphatna „munkát” még idén nyáron.
 
  Vancsura Miklós azt mondta, a pár évvel ezelőtt meghirdetett ausztrál álommeló ihlette meg őket. (Ausztráliában egy szigetre kerestek „gondnokot”, akinek párjával oda kellett költöznie, fotókkal és közzöségi oldalakra feltett tartalmakkal kellett népszerűsítenie a szigetet.) A gyerekek július 27-ig jelentkezhetnek egyperces videoüzenettel vagy néhány soros levéllel. Az „állások” augusztus 1-jétől tölthetők be. A kezdeményezés egyelőre augusztus 20-áig tart, de elképzelhető, hogy utána még iskolakezdésig meghosszabbítják. A három „munkakört” egy-egy hétig töltik be, utána változik az UV-ellenőr, a fagylaltrendőr és a csúszdaellenőr személye. A gyerekek fizetsége az lesz, hogy ősszel osztályukkal együtt ingyenesen eltölthetnek egy napot a sárvári  fürdőben.

Forrás: vs.hu