Vizsgálatot követelnek a megégett napszámosok miatt

Elfogadhatatlan munkakörülmények

Vizsgálatot kezdeményez a Magyar Nők Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata a Munkavédelmi Felügyeletnél egy Délmagyarban megjelent „Sírtak az asszonyok a fájdalomtól: 50 napszámos égett meg” című cikk kapcsán – olvasható a Klubrádió oldalán.

   A cikk arról szólt, hogy Baksról alkalmi munkásokat vittek kórházba, mert hétvégén egy szomszédos megye kertészetében dolgoztak, ahol napszámosok hétfőn égési sérüléseket szenvedtek gyomlálás közben.

   A nőszervezetek megdöbbenésüknek és mélységes felháborodásuknak adtak hangot, hogy az asszonyok munkavégzés következtében, súlyos sérüléseket szenvedtek el, egy eddig meg nem nevezett kertészetben.

   Szerintük ma Magyarországon a munkavállalók jogi kiszolgáltatottságán túl, a munkakörülmények elfogadhatatlan minőségében is megmutatkozik. A nyári hónapokban több százezer nő, édesanya, nagymama kényszerül munka mellett, vagy munkanélküliként napszámba dolgozni, hogy családját és gyermekei megélhetését biztosítsa. A kiszolgáltatott helyzetük általános kép, hiszen munka lehetőségeik behatároltak - vélekednek.

  A nőszervezetek a munkavédelmi körülmények tisztázására, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségének megállapítása miatt követelik a vizsgálatot. 

  Azt hangoztatták, tisztázni kell, hogy a napszámban résztvevők felvilágosítást kaptak-e a szakszerű munkavégzésről vagy, hogy miért nem látták el őket megfelelő munkavédelmi eszközökkel, illetve a sérüléseket szenvedettek, jogszerűen foglalkoztatták-e őket.

  Egyúttal szolidaritásukat fejezik ki nőtársaik iránt.

Forrás: Klubrádió