Hány magyar vállalt munkát Németországban?

A válság miatt vált bevándorlási célországgá
 
A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint tavaly a Németországba bevándorlók nettó száma (vagyis a bevándorlók és a hazatérők számának különbsége) meghaladta a 437 ezret. Magyarország 24 310 fővel szerepel a statisztikában, ezzel Lengyelország, Románia és Olaszország mögött a negyedik legnagyobb munkaerőküldő – írja a Napi Gazdaság.

   Németországot a válság tette bevándorlási célországgá, 2008-ban és 2009-ben még többen távoztak az országból, mint érkeztek: 55 700-an, illetve 12 800-an. A román munkavállalók előtt a német munkaerőpiac teljesen csak 2014. január 1-jén nyílt ki, de a már tavaly is nagy számban („nettó” több mint 50 ezren) érkeztek Németországba. A 72 ezer főnyi lengyel munkavállalóval Lengyelország, Románia és Magyarország adta tavaly a teljes németországi nettó bevándorlás harmadát.
 
   A Németországba érkező külföldi munkavállalók körében fokozatosan nő a felsőfokú végzettségűek aránya, és immár meghaladja a 40 százalékot (a német lakosság egészében a ráta 28 százalékos).
 
  2010 óta összesen („nettó”) 1,2 millió munkavállaló érkezett Németországba, ez a magyarázata, hogy miközben a foglalkoztatás jelentős mértékben javult, a munkanélküliségi ráta csak kisebb mértékben csökkent. A Deutsche Bank elemzői szerint ugyanakkor középtávon csökkenni fog a Németországban munkavállalók száma: az idén valamivel több mint 400 ezer, jövőre pedig már csak 250 ezer nettó bevándorlót valószínűsítenek.
 
Forrás: Napi Gazdaság