Kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni rokkantsági ellátás után?

Jogi szabályozás

 A nyugdíjkorhatár elérésekor kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni, ha korábban rokkantsági ellátásban részesült a jogosult? Az adozona olvasójának kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

   Olvasónk 2012.01.01. utáni komplex felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátást kapott. Amennyiben állapota az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig nem változik, kötelezően kell-e kérnie az öregségi nyugdíj megállapítását, vagy saját döntése alapján maradhat-e rokkantsági ellátásban? Számára ugyanis nem mindegy, hiszen 17 év munkaviszony után 1994-ben lett III. csoportú rokkant. Amennyiben a hatályos jogszabály alapján számolják a nyugdíját, akkor minden valószínűség szerint a minimál-nyugdíjra lenne jogosult, ami mintegy 30 százaléka a jelenlegi ellátásának – ecsetelte helyzetét kérdezőnk.

   Az öregségi nyugdíj igénybevétele nem „kötelező”, a nyugdíj megállapítására pedig kizárólag az adott személy igénybejelentése alapján kerülhet sor, amennyiben az összes jogosultsági feltételeknek megfelel – kezdte válaszát Winkler Róbert.

   A továbbiakban arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy a hatályos jogi szabályozás nem tartalmaz olyan megszüntetési okot, amely a rokkantsági ellátás megszüntetését pusztán attól teszi függővé, hogy az ellátásban részesülő személy betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. 

  Erre való tekintettel, amennyiben a komplex felülvizsgálata során egészségi állapotát az orvosi bizottság véglegesnek nyilvánította, úgy abban az esetben a hatályos jogi szabályozás alapján nincs akadálya, hogy az öregségi nyugdíjkorhatára betöltését követően is rokkantsági ellátását folyósítsák – hangsúlyozta szakértőnk.
 
Forrás: adozona.hu