Tüntetés a Hankook gyára előtt

összefogtak a szakszervezetek a munkavállalói jogtalanságok ellen

Tüntetés lesz ma délután kettőkor a Hankokk rácalmási gyára előtt. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleményében azt írta, összefogtak a szakszervezetek a Hankooknál tapasztalt munkavállalói jogtalanságok ellen, dacára a cég nyilvános magyarázkodásának egyre nagyobb tömeg készülődik Rácalmásra, a mai demonstrációra – olvasható a Klubrádió oldalán.

   A VDSZ többször is beszámolt, a koreai cégtől az elmúlt időszakban a helyi Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete néhány tagjának kényszerűségből távoznia kellett, és két érdekvédelmi vezetőt 
rendkívüli felmondással rúgtak ki, egyiküket a napokban úgy, hogy éppen a munkáltatóval folytatott tárgyalásról vitte el a mentő, s mialatt szívpanaszait vizsgálták, a lakására vitték a rendkívüli felmondást tartalmazó levelet. 

   A kirúgás oka a mai napig tisztázatlan, a cégvezetés indoklását, miszerint a tisztségviselő félrevezette a munkaadót, a szakszervezet nem fogadja el. A VDSZ az elmúlt években számos kísérletet tett a munkavállalói Hankooknál, ám a szakszervezet elnöke, Székely Tamás szerint a helyzet semmit nem javult. Ez a kirúgás volt az utolsó csepp a pohárban, ekkor döntöttek a tiltakozó tüntetés mellett - írta az érdekvédelmi szervezet.
A munkavállalói jogok sárba tiprása elleni demonstrációval a nagy szakszervezeti konföderációk is egyetértenek, többek között a negyedmillió tagot tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség is nyílt levélben ítélte el a Hankooknál történteket, s több más szervezetekhez hasonlóan jelezte, részt vesz a VDSZ által szervezett megmozduláson - áll a közleményben.

   Az LMP-től Ikotity István jelezte, hogy részt vesz a demonstráción.

Forrás: Klubrádió