Nyugdíjkedvezmény a sokgyermekeseknek

Vajon hol létezik?

Melyik az az állam, amely a magyarországihoz hasonló mértékű társadalombiztosítási járulékot von el a munkáltatóktól és a munkavállalóktól, és még szigorúbb feltételekhez köti az egészségügyi ellátást? Lettországban igencsak sokba kerül a fogfájás – írja a ec.europa.eu nyomán az adozona.hu.

   Lettország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam egészségügyi, valamint nyugdíjbiztosítási ellátórendszerét.

   A balti országban a kötelező társadalombiztosítás egyik bevétele a járulék, amelynek mértéke 2012-ben a bruttó bér 35,09 százaléka volt. Ez a járulékteher úgy oszlott meg a munkáltató és a munkavállaló között, hogy 24,09 százalékot a munkáltató, 11 százalékot a munkavállaló fizetett meg.

   Az egészségügyi ellátások keretében bizonyos ellátásokat az állami költségvetés fizeti, például az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, de lett állampolgársággal nem rendelkező személyek házastársainak szülési ellátását, terhesgondozását.

  A járulékokon felül önrészfizetés is terheli a beteget egyes egészségügyi ellátásoknál. A fogászati ellátást igénybe vevő felnőtt betegeknek 100 százalékban meg kell téríteniük az ellátás árát. Továbbá háziorvosi, szakorvosi vagy kórházi kezelés alkalmával a felnőtt beteg – a várandós nőket, a vagyonnal nem rendelkező személyeket kivéve – önrészt fizet.

Milyen társadalombiztosítási ellátásokat lehet Lettországban igénybe venni?

   A társadalombiztosítás keretében a következő ellátások érhetők el:

– egészségügyi szolgáltatások;
– táppénz;
– munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés esetére nyújtott ellátások;
– öregségi és túlélő hozzátartozói nyugdíjak;
– rokkantsági nyugdíjak;
– munkanélküli-ellátás.

Öregségi nyugellátás:

   Öregségi nyugdíjra a 62. életévüket betöltött személyek jogosultak, ha rendelkeznek legalább 10 évi biztosítással. Az a személy, aki legalább 30 év biztosítással rendelkezik és legalább öt gyermeket vagy egy fogyatékkal élő gyermeket 8 éves koráig eltartott, a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel öregségi nyugdíjat igényelhet.

Egészségügyi ellátás:

   Az állam által fedezett egészségügyi ellátásokat csak olyan szolgáltatónál lehet igénybe venni, amely szerződött a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatóval. Táppénz esetén a keresőképtelenség első 10 napjára járó ellátás a munkáltatót terheli. A táppénzt a keresőképtelenség 11. napjától a keresőképessé válásig folyósítják, a keresőképtelenség első 26 hetére. 

  Rendkívüli esetben, amennyiben megállapítják, hogy továbbra is szükség van egészségügyi ellátásra, a táppénzfizetés az előírt 26 hétnél hosszabb ideig, de legfeljebb 52 hétig folyósítható.

forrás: ec.europa.eu