Kormánytámogatásra vár a magyar cementgyár

Több száz embernek jelentene munkát

Egyelőre nem indul be a cementgyártás Hejőcsabán, a termelés beindításához ugyanis az kellene, hogy a kormány kiemelt fontosságúnak minősítse beruházást. Amellett, hogy a cementgyár több száz embernek jelentene munkát, magyar gyártó szolgáltathatná a terméket és jóval kevesebb lehetne a külföldi import – írja az Origo.

   A svájci tulajdonú Holcimmal a Magyar Cement Kft húsz évig pereskedett a gyár tulajdonjogáért és csak 2010-ben került a magyar kft. birtokába a gyár azon része, amely ahhoz kell, hogy egyáltalán beindulhasson a cementgyártás – mondta Kálmán János a HCM 1890 Kft.ügyvezető igazgatója az Origónak.
 
  A szükséges hatósági engedélyeket – környezetvédelmi, bányászati -  azonban a kft még nem kapta meg, ezeket a Holcim elvitte, anélkül pedig nem indulhat be a gyártás. Így jön képbe a kormány egyedi döntése, amely az engedélyek megszerzését felgyorsítaná, a kft pedig elindíthatná a közel 9 milliárd forintos beruházást. A gyár 344 embert is tudna foglalkoztatni, a kormány által adható vissza nem térítendő támogatás összege elérheti a beruházás értékének kétharmadát is, a maradékot banki hitelből pótolná a kft – mondta az ügyvezető igazgató.  
 
Mennyibe kerülne?
 
   Az első cement gyártósor beindításához nagyjából 5 milliárd forintra lenne szükség, a második gyártósorhoz kevesebb is elég, ez 4 milliárd forint- mondta Kálmán János. Az ügyvezető igazgató havi egy milliárd forint forgótőke-ráfordítással számolt, de szerinte ez már négy hónappal a termelés beindítása után bevételeiből tudná fedezni a költségeket, így az újraindítás teljes költsége körülbelül 13 milliárd forint. Az üzem értékét 100 milliárd forintra becsüli az ügyvezető igazgató.  
 
Magyar gyártó adhatná a cementet
 
   A magyar piac cementszükséglete jelenleg még kevesebb, mint 3 millió tonna, de potenciálisan lehet akár 5 millió tonna is. Ennek meghatározó része importból származik, Szlovákiából és Romániából kapjuk,  900 millió tonna érkezik évente. A hejőcsabai cementgyár egy gyártósorral egymillió tonnát tudna gyártani, de mivel a két gyártósort is tudnának működtetni, így a hazai cement szükséglet harmincöt százalékát a magyar cég adhatná.
 
   Kálmán János szerint ez azért is szükséges, mert a multik a régióban monopolhelyzetre tettek szert a cementgyártásban, ami az árak emelkedésével járt.  A magyar piac - elvileg - 5 millió tonna cementet tud felvenni évente, bár ez felső határ, a válság miatt ez visszaesett, nagyjából a felére.
 
   Magyarországon jelenleg a svájci Holcim, a francia Lafarge és a Strabag érdekelt, a Strabag a közelmúltban a háttérbe vonult, a Lafarge-val közös érdekeltsége van.   
 
Kormánydöntésre várnak
 
   A kft ez év májusában fordult a kormányhoz az egyedi támogatásért,de kérelmükre nem kaptak választ, a termelés pedig, ahogy az elmúlt években, továbbra is áll. 
 
Egy cementgyár, két nyomozás
 
   A hejőcsabai cementgyárért folytatott harc bűnügyi síkra terelődött - írta a közelmúltban a figyelo.hu.  A rendőrség közokirat hamisítás, az adóhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást hivatalosan ismeretlen tettes ellen, de a portál szerint azok középpontjában a Holcim áll. 
  A közokirat hamisítás gyanúja azért merülhetett fel, mert a Holcim anélkül jegyeztetett be a cégbíróságon egy miskolci fióktelepet, hogy ahhoz kérte volna a tulajdonos írásbeli hozzájárulását. Az adóhivatal figyelmét pedig azért keltette fel, mert a gyanú szerint éveken át úgy számolt el értékcsökkenést a gyárban lévő termelőeszközökre, hogy azt igazából meg sem tehette volna. 
  A svájci székhelyű cementóriás visszautasítja mindkét vádat, de áll a vizsgálatok elébe, mondván, nincs titkolnivalója. 
 
Forrás: Origo