Munkanélküliség, mint a legnagyobb gond

Esélyegyenlőségi program

Elkészült Magyarország több mint háromezer településének helyi esélyegyenlőségi programja – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára korábban.

    Jelezte: a korábbiakhoz képest nem csak az a feltétele a hazai és uniós fejlesztési források elérésének, hogy rendelkezzen ilyen programmal az önkormányzat, de folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy a programok, amelyekhez az önkormányzatok forrást igényelnek, mennyire illeszkednek a helyi esélyegyenlőségi programokhoz.

    Az önkormányzatok az esélyegyenlőségi programokban feltárták a célcsoportok (mélyszegénységben élők, romák, gyerekek, nők, idősek, fogyatékossággal élők) helyzetét, majd a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal együttműködve célcsoportonként különböző intézkedési terveket dolgoztak ki.

Tartós munkahelyek

    – Először megfogalmaztuk a problémákat, majd olyan célokat, cselekvési tervet, amelyek a szóban forgó közösségek mindennapi életét előre viszik – mondta dr. Miluczky Attila, Egyek polgármestere. Hozzátette, a munkanélküliség óriási gond, ezért olyan pályázatokat, partnereket kutatnak fel, amelyek tartós munkahelyeket segítenek teremteni.

    Bojt vezetője is azt hangsúlyozta, hogy félő, ha a közfoglalkoztatás véget ér, nem tudnak munkát teremteni. Pedig az önkormányzat szociális szövetkezetet is létrehozott, szinte valamennyi munkakereső megtalálta a helyét a közfoglalkoztatásban, így lett élhető a falu – mondta Vass Mária polgármester.

    A programban 100 mentor, illetve asszisztens segítette a részt vevő 3147 települést az esélyegyenlőségi programok elkészítésében, július közepéig 3078 település készítette el programját, 3008-at pedig már az önkormányzatok el is fogadtak. A programban egyelőre különböző okok miatt körülbelül 30 önkormányzat nem vett részt – például forráshiány okán, vagy azért, mert más okból nem kívánnak részt venni pályázatokon –, ám bármikor csatlakozhatnak és megalkothatják helyi esélyegyenlőségi programjukat a TKKI mentorinak segítségével.

Forrás: Haon.hu