Halál esetén is jár a fizetett szabadság?

Az örökösök követelhetik a megváltás összegét

Az Európai Unió Bíróságának közelmúltbeli ítélete felhívja az örökösök figyelmét, hogy a munkavállaló halálával nem vész el az addig ki nem vett fizetett éves szabadság pénzbeli megváltásához fűződő joga. Az örökösök követelhetik a megváltás összegét.

    A szabadsághoz fűződő jog alapvető célja a munkavállaló egészségének védelme, tartós regenerálódása, amely akkor érvényesülhet megfelelően, ha nemcsak a szabadidő, hanem az anyagi fedezet is biztosított a feltöltődéshez. Ezt erősítette meg az EU bírósága.

    Az alapügyben (C-118/13) J. Bollacke özvegye fordult a német munkaügyi bírósághoz, mivel a munkáltató megtagadta a férje által ki nem vett szabadság pénzbeli megváltását. Az elhunyt több mint tizenkét évig dolgozott a K+K vállalat alkalmazottjaként, az utolsó két évben azonban súlyos betegségben szenvedett, ami miatt munkaképtelennek minősítették. Így fordulhatott elő, hogy elhalálozása napjáig 140,5 nap szabadsága halmozódott fel. A munkáltató arra hivatkozott, hogy kétséges a pénzbeli megváltáshoz fűződő jog örökölhetősége, amely állásponttal az elsőfokú bíróság egyetértett.

    A jogvita eldöntése érdekében a másodfokú bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. Az EU bíróságához intézett kérdései arra irányultak, hogy a fizetett éves szabadsághoz való jog megszűnhet e anélkül, hogy jogot keletkeztetne a még ki nem vett szabadság pénzbeli megváltásához, ha a munkaviszony a munkavállaló halála miatt szűnik meg, és ha nem, a megváltás az érintett előzetes kérelmétől függ-e.
Az EU bírósága ítéletében kiemelte, hogy az uniós szociális jog elvének csupán egyik alkotó része a szabadsághoz való jog, ezen elv magába foglalja a bér kifizetéséhez való jogot is. Így ha a munkavállaló halálának váratlan bekövetkezésekor a még ki nem vett szabadság nem kerülne megváltásra, az a fizetett éves szabadsághoz való jog teljes, visszamenőleges elvesztését eredményezné, amely ellentétes az uniós joggal.

    A magyar Munka Törvénykönyve a megváltásához való jog megnyílását csupán két objektív feltételhez köti: a munkaviszony megszűnéséhez és a ki nem vett szabadság tényéhez. Mivel az Mt. egységesen, a munkaviszony megszűnésének valamennyi esetére írja elő a ki nem adott szabadság megváltását, ez alól a munkavállaló halála, mint megszűnési ok sem képez kivételt. Az ítélet kiemeli továbbá, hogy a megváltáshoz való jog, nem függhet az érintett előzetes kérelmétől, az örökösöket e nélkül is megilleti.

Szerző: Nagy Anikó, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogásza

Forrás: Világgazdaság.hu