Aki kirúgatja magát többletjuttatást kap

Magyar Telekom Önkéntes Program

Szerdáig jelentkezhetnek a Magyar Telekom Önkéntes Programjába azok a dolgozók, akik vállalják, hogy önként távoznak a cégcsoporttól. Cserébe többletjuttatásban részesülnek. Újabb részletek a Nokia és a Telekom leépítéséről.

    Nagy port vert fel júliusban a bejelentés, hogy a Nokia bezárni készül komáromi gyárát, a M-Telekom pedig komoly leépítést hajt végre. Arról kértünk tájékoztatást a foglalkoztatáspolitikáért felelős szaktárcától, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy hol tart a folyamat.

    A minisztérium tájékoztatása szerint egyelőre csak a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándék bejelentése történt meg mindkét vállalat esetében. A Nokia ezt július 17.-én tette meg a munkaügyi központ felé, a telekommunikációs cég pedig az előző hónap végén fordult a központhoz. A Nokia 1858 munkahely megszűnésére készül. Az NGM előzetes információkra alapozva azt közölte, hogy a leépítés több szakaszban valósul meg. A komáromi gyárban a dolgozói létszám harmada ráadásul szlovák állampolgár, akik nem a hazai álláskeresők állományát növelik.

    A Magyar Telekom országos leépítést hajt végre, ami 18 megyét, valamint a fővárost érinti. Összesen 844 munkavállalótól válnak meg, pontosabban ennyiről tettek már bejelentést a munkaügyi központok felé. A teljes leépítés mintegy 1700 embert fog érinteni, vagyis itt is hosszabb távon, több ütemben valósul meg a karcsúsítás. Jelentősebb létszámleépítés a cégcsoport közép-magyarországi régióban működő egységeinél várható.

    A legfontosabb az érintett dolgozóknak, hogy hogyan, hol tudnak minél gyorsabban elhelyezkedni. Komáromban jelenleg is folyik a konzultáció a munkáltató és az érdekképviseletek között. A munkaügyi központ részvételével koordinációs bizottság alakult a városban a leépítéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására. A munkaügyi központ összegyűjtötte azon munkáltatók, illetve álláshelyek jegyzékét, ahol szóba jöhetnek a Nokia dolgozói. Ennek alapján a megyében mintegy 1000 ember tud új munkahelyet találni, további 500 pedig a megyén kívül. Az NGM-ben korábban arról is tájékoztatták a Figyelőt, hogy 70-80 munkaadó kínált már állást a nokiásoknak.

    A Magyar Telekom Önkéntes Programot indított, amely a Munka törvénykönyve, a kollektív szerződés valamint az egyéni munkaszerződés szerint járó juttatásokon felül egyszeri többletjuttatásban részesíti azokat a munkavállalókat, akik önként, saját elhatározásukból távoznak a cégcsoporttól. A program tehát várhatóan csökkenteni fogja az elbocsátásban érintett létszámot. A programba egyébként augusztus 13-ig, vagyis e hét szerdáig jelentkezhetnek a dolgozók.

    Az állam is próbál segíteni ebben a helyzetben. Az érintett dolgozók tájékoztatást kapnak aktuális állásajánlatokról, a munkaügyi központok foglalkoztatási és képzési támogatásairól, valamint munkavállalási és jogi tanácsadásban részesülhetnek. Ezen felül az OFA Válságkezelő Programja is rendelkezésükre áll.

Forrás: Figyelő.hu