Beindult a népvándorlás a megélhetésért

Keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar

Hetente emberek százai vándorolnak az ország egyik feléből a másikba, hogy állásuk legyen. Az ok egyszerű: míg keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar, aminek munkaerőre van szüksége. A munkaerő-kölcsönzés lehet az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ami cégnek és munkakeresőnek egyaránt hatékonyan segít - állítja Csákvári Róbert, a legnagyobb hazai tulajdonú munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cég vezetője.

    „Emberek százai vándorolnak heti szinten az ország egyik feléből a másikba, hogy dolgozhassanak" - mondta Csákvári Róbert, a Work Force Kft. ügyvezető igazgatója. A legnagyobb magyar tulajdonú munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság vezetője megjegyzi: „ennek oka, hogy míg az ország bizonyos részein munkaerőhiánnyal küzdenek, addig a keleti és a déli régiókban nagymértékű munkanélküliség tapasztalható, ahonnan elcsábíthatók az emberek a biztos munkáért".

    A Work Force Kft. felméréseiből ráadásul az is kiderül, hogy nem pusztán kereslet van a munkára, hanem kínálat is: a munkavállalók 10 százaléka hajlandó elhagyni otthonát egy állásért. Ezzel az országban újra fellendülni látszik a munkahelyi mobilitás, azaz az emberek már nem csak közvetlen környezetükben keresnek munkát, de hajlandóak akár az ország egyik feléből a másikba költözni.

    „Jelenleg az operátorok, betanított munkások, targoncások, és jól képzett szakmunkások (lakatos, hegesztő, CNC-forgácsoló, autószerelő) iránt nőtt meg a kereslet az ipar részéről. „Társaságunk heti szinten is több száz kölcsönzött munkavállalót szállít az ország egyik feléből a másikba" - összegzi Csákvári Róbert.

    A munkavállalónak is jó ez a megoldás, hiszen sokszor sem a szállásért, sem a rezsiért nem kell fizetnie, ugyanis ezeket állja a munkáltató. Így anyagilag duplán is megéri neki a váltás: nemcsak bevételei nőnek meg, de költségei is csökkennek. Az ügyvezető megjegyzi: „a munkavállalók előtt így olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek a jelenlegi lakhelyükön várhatóan sosem adódnának.

Forrás: Figyelő Online