Szlovákia harcol a munkanélküliséggel

A Fico-kormány adminisztratív úton is próbálkozik

Szlovákiában lassan, de csökken a munkanélküliek aránya – júniusban 12,78 százalékos volt, ami közel másfél százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál –, azonban a helyzet így sem biztató, mivel abszolút számokban kifejezve a munkaügyi hivatalok az első félév végén 345 ezer állástalant tartottak nyilván, ráadásul a tavaly végzett egyetemi hallgatók 26,7 százaléka még állástalan.

    Ezért a Fico-kormány adminisztratív úton is próbálkozik a mutatók javításával. A munka- és szociális ügyi minisztérium akár már 2015 januárjában hatályos tervezeten dolgozik, amely megkönnyítené a munkaviszonyban lévő nyugdíjas alkalmazottak elbocsátását. A törvénytervezet a legalább három éve nyugdíjaskorú, ám aktív dolgozókra vonatkozna és mintegy 60 ezer embert érintene. A munkaadók üdvözlik a tervezetet, Vladimír Baláz, a szlovák tudományos akadémia közgazdásza viszont úgy látja, az érintettek mintegy fele az állami és az önkormányzati közigazgatásban dolgozik, a fiatalok számára nem igazán vonzó pozíciókban.

    Egy másik lépéssel a munkanélküliek számát szorítják le. Több mint 4500 embertől vonták meg a szociális segélyt júliusban, mert visszautasították a felajánlott közmunkát. Júliustól ugyanis a legtöbb munkanélküli köteles havonta legalább 32 órát ledolgozni, a munkát a munkaügyi hivatalok adják az önkormányzatok segítségével. „A hivatal július folyamán 87 926 embernek tett munkaajánlatot” – nyilatkozta az Új Szónak Veronika Cierna, a központi munkaügyi hivatal munkatársa, ám „4559-en nem fogadták el a felajánlott munkát”. Aki nem kapott ajánlatot, az továbbra is részesül a segélyben.

Forrás: Napi Gazdaság Online