Oroszországban történelmi mélyponton maradt a munkanélküliség

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Oroszországban nem változott a munkanélküliség júliusban, az előző hónaphoz hasonlóan történelmi mélyponton volt, miközben bővült a kiskereskedelmi forgalom és nőttek az átlagbérek.

    Az orosz statisztikai hivatal kedden ismertetett adatai szerint a munkanélküliség júniushoz (és májushoz) hasonlóan júliusban is 4,9 százalék volt. Áprilisban még 5,3 százalék volt a ráta.

    A Reuters által megkérdezett elemzők magasabb, 5 százalékos júliusi munkanélküliséggel számoltak.

    Idén júliusban a regisztrált álláskeresők száma 850 ezerre csökkent a júniusi 870 ezerről, és a tavaly júliusi 950 ezerről.

    Ugyancsak a statisztikai hivatal ismertette, hogy júliusban 1,1 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások Oroszországban tavaly júliushoz képest, miközben havi szinten 2,9 százalékos bővülést jegyeztek fel. A Reuters által megkérdezett elemzők minimálisan szerényebb, 1 százalékos éves szintű júliusi kiskereskedelmi bővülést vártak.

    Szintén kedden hozták nyilvánosságra, hogy júliusban az átlagbérek nominálisan 9,4 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi azonos időszakhoz képest és 32 715 rubelt (213 ezer forint) tettek ki. Reálértékben a növekedés 1,8 százalék volt, az elemzők 2 százalékos emelkedésre számítottak.

- MTI -