Külföldre is mennek biztos munka után a vállalkozások

A fő csapásirány Németország és Ausztria

Már nemcsak egyéni munkavállalók hagyják el nagy számban Baranya megyét a jobb megélhetés reményében, új jelenségként vállalkozások is egyre gyakrabban próbálkoznak külföldön érvényesülni.

    – A jelenség oka egyértelműen a helyben folyamatosan romló, szűkülő vagy beállt piaci helyzet – mondja Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Mint kifejtette, cég- vagy vállalkozásnagyságtól, illetőleg profiltól függetlenül is sokan próbálnak meg külföldön érvényesülni.

    A fő csapásirány most is Németország és Ausztria, de ennél távolabbi európai országokban, Angliában, Hollandiában, a skandináv államokban is próbálkoznak a baranyai cégek. Az egyik visszatérő terület az építőipar, de újabban kapós lett a az elektromos és elektronikai szerelőtevékenység, az automatizálás is. Utóbbi profilban két pécsi cég kis túlzással több megrendelést kap külföldön – többek között Oroszországba, sőt már Kínába is eljutottak –, mint itthon.

    A vállalkozásexportálás egyik úttörője az OK Magyar Kesztyű KV volt, a cég pécsi telephelye után gyárat alapított Kínában, majd pedig Etiópiában is. A kesztyűkészítés és a már említett építőipar mellett az idegenforgalom, illetőleg – főként Pécsről – az alkalmazott kutatások jelentik a külföldön is versenyképes profilt.

    A közelség és déli szomszédaink uniós csatlakozása miatt Horvátország lett a baranyai vállalkozások egyik legkedveltebb célpontja. Bár a horvátok élénken védik saját vállalkozásaik piacait, mint Ena Obradovic, a Magyar–Horvát Kamarai Tagozat ügyvivője elmondta, az utóbbi időben számos baranyai vállalkozás alapított céget odaát. A fő profilok az élelmiszer- és építőipar, az idegenforgalom, újabban pedig az egészségipar és -szolgáltatás.

Forrás: AS, VG.hu