37 ezer dolgozó tűnt el idén egy ágazatból

Ahol egyébként is problémás a helyzet

A legfrissebb adatok szerint 37 ezerrel dolgoztak kevesebben júniusban, mint májusban az egyik nemzetgazdasági ágazatban. Ott, ahol egyébként is meglehetősen problémás a helyzet - többek között a fizetésekkel összefüggésben is.

    A Központi Statisztikai Hivatal adatai júniusra vonatkozó adatai szerint a humán-, egészségügyi, szociális ellátás területén majdnem idei mélypontján van az alkalmazottak létszáma. És mindezt ráadásul úgy, hogy a létszám áprilisról májusra még 42 ezer fővel meg is ugrott. A statisztika szerint ugyanis 317 600-an álltak alkalmazásban az ágazatban működő legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél. Viszont ez még mindig 4,2 százalékkal meghaladja az egy évvel ezelőtti állapotot.

    Idén hasonlóan nagymértékű létszámcsökkenésre egyébként nem volt példa más ágazatban. A fent említett után a legnagyobb "munkaerő-csökkenést" a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás ágazat regisztrálta, ám itt is "mindössze" 1900 fővel esett vissza egy félév alatt a dolgozók száma. A szektor zsugorodását ugyanakkor jól jelzi, hogy ez 15,8 százalékkal kevesebb dolgozót jelent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Ráadásul idén hónapról hónapra hasonló mértékű éves bázisú elmaradások mutatkoznak.

    Ezzel szemben a legtöbb munkaerőt az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység vette fel az idei első félévben, ahol a 158 ezer fős júniusi létszá 9600-zal magasabb az év elejinél.

Kedvező alapfolyamatok

    Júniusban egyébként - részben az ismét bővülő közfoglalkoztatásnak is köszönhetően - tovább nőtt az alkalmazottak létszáma nemzetgazdasági szinten és a verseny- és közszférában is. Országos átlagban 2,8 millió alkalmazott volt, ami 93 ezerrel magasabb az egy évvel korábbinál, ezen belül a versenyszférában 56, a közszférában pedig 30 ezres volt az éves növekedés mértéke.



    A piaci vállalatoknál, vagyis a versenyszférában a júniusra közölt 1,877 millió fő egyébként kisebb rekordnak is számít, hiszen utoljára 2009 januárjában dolgoztak ennél többen. Az emelkedés pedig folyamatos, vagyis ha a trend a jövőben is töretlen marad, hamarosan elérhetjük a válság előtti alkalmazotti létszámot a legalább öt főt foglalkoztató magánszférában működő cégeknél.



    A közfoglalkoztatottak száma egyébként a májusi 98,8 ezer főről 153,6 ezerre ugrott. A növekedés pedig tovább fog folytatódni, hiszen kormányzati célként a havi átlag 200 ezer ember foglalkoztatása fogalmazódott meg.

Csökkentek a nettók júniusban

    Ami a béreket illeti, míg a versenyszférában a havi rendszeres, prémiumok nélküli bruttó bérek lényegében harmadik hónapja változatlanok, a közszféra és ebből fakadóan a nemzetgazdasági átlagot is a megnövekedett közmunkások húzzák le. Fizetésük ugyanis még a minimálbérnél is kevesebb, ami rontja a statisztikát. Így a nettók is havi szinten mérséklődést mutattak: országos átlagban 155,6 ezer forintból gazdálkodhattak a dolgozók, míg a versenyszférában ez az összeg 163,5 ezer, a közszférában pedig 140,4 ezer forint. Ugyanakkor ezek még továbbra is magasabb összeget jelentenek, mint egy évvel ezelőtt.



    Mivel júniusra a KSH 0,3 százalékos deflációt regisztrált, folytatódott a reálbérek növekedése is. Nemzetgazdasági szinten 4, a versenyszférában 5,1, a közszférában pedig 1,7 százalékkal ért többet az idén júniusban hazavitt fizetés, mint egy évvel ezelőtt.



Forrás: mfor.hu