Távmunka: hiányzik a bizalom, és félünk az elszigeteltségtől is

Magyarországon a klasszikus távmunka aránya igen alacsony

A magyar munkavállalók 80 százaléka szívesen dolgozna otthonról – derül ki a profession.hu felméréséből. Magyarországon a klasszikus távmunka aránya igen alacsony, pedig a munkavállalók részéről láthatóan lenne rá igény, és a technikai feltételek is adottak. A szakértő szerint így csak a bizalom hiányzik az otthoni munkavégzés hazai elterjedéséhez.

Bevett gyakorlat nyugaton
 
   Finnországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban a munkavállalók 25%-a távmunkában dolgozik. Ezzel szemben a profession.hu magyarországi felmérésében a megkérdezetteknek mindössze 12%-a nyilatkozott úgy, hogy lenne lehetősége az otthoni munkavégzésre, míg 63%-uknál nincs ilyen, és nem is tervezik bevezetni.

   A több mint 100 főt foglalkoztató cégek munkavállalói nagyobb eséllyel dolgozhatnak irodán kívül, míg a 30 fő alatti cégeknél, valamint az államigazgatás, az egészségügy és az oktatás területén dolgozók nem látnak rá esélyt. Utóbbiak szerint e területeken a cég tevékenységéből adódóan, valamint adatbiztonsági kérdések miatt nincs és nagy valószínűséggel nem is lesz lehetőség a távmunkára.
 
Nem várható érdemi javulás
 
  – Klasszikus távmunkának azt tekinthetjük, amikor valaki rendszeresen otthonról dolgozik. Ha ezt nézzük, akkor Magyarországon a távmunka aránya 3-5 százalék lehet az összes foglalkoztatott között – mondta lapunknak Hódi Imre. Az I-Work Internetes Munkavégzést Támogató Közhasznú Alapítvány szakértője szerint ez az arány öt éven belül sem fogja elérni a tíz százalékot.
Pedig ez a foglalkoztatási forma minden szereplőnek előnyös lehet: a munkavállaló időt, pénzt takaríthat meg az utazás mellőzésével, és kötetlenül dolgozhat, a munkaadónak pedig nem kell irodát és az ehhez szükséges infrastruktúrát fenntartania.


   A szélessávú internethálózat hazai kiépülésével pedig a technikai körülmények is adottak. A profession.hu felmérésében a munkáltatók és a munkavállalók szerint is az a legnagyobb előnye a távmunkának, hogy a szokásos munkaidőtől eltérő időszakban is dolgozhatnak. A munkavállalók pozitívumként említették, hogy csökkennek a közlekedéssel járó kiadásaik, és a megkérdezettek szerint távmunkában könnyebb összehangolni a munkával és a magánélettel járó teendőket.
 
A bizalom hiányzik
 
 
  – Az otthoni munkavégzés lehetősége minden esetben megállapodás kérdése lenne. Sajnos azonban Magyarországon még mindig hiányzik a bizalom a munkaadók részéről ennek elterjedéséhez – mondta Hódi Imre. A szakértő szerint itthon még mindig jellemző az a felfogás, hogy ha nem látom a munkavállalót, akkor nem is dolgozik.

   Ezt a mentalitást az említett kutatása is kimutatta, hiszen a munkaadók 60%-át az aggasztotta leginkább a távmunkával kapcsolatban, hogy kevésbé tudja ellenőrizni az alkalmazottait.

  A munkavállalók 59%-a szerint azonban inkább a távmunkában betölthető pozíciók alacsony száma az aggasztó, de hátrányként említették az elszigeteltség érzését is, valamint a munka és a magánélet határainak összemosódását.
 
Tapasztalatok
Ahol létezik távmunka, ott a munkavállalók 25 százaléka heti több alkalommal is él a lehetőséggel, 29 százaléka pedig teljes egészében otthonról dolgozik – derül ki a profession.hu felméréséből.
A távmunkában dolgozó munkavállalók 65 százaléka szerint kényelmesebben és rugalmasabban tudják elvégezni a feladataikat.
48 százalékuk szerint könnyebben összeegyeztetik a magánéletet a munkával, 37 százalék hatékonyabbnak tartja a munkáját, 35 százalék pedig kevésbé stresszesnek érzi ezt a foglalkoztatási formát.
Ahol van lehetőség távmunkára, ott elsősorban felsővezető (27%) és középvezető (23%) beosztású dolgozó kapott eddig lehetőséget rá.
 
Forrás: metropol