Elveszik a közalkalmazottak fizetésének egy részét

Horvát megszorítások

Elvenné a közhivatalnokok béren kívüli juttatásainak egy részét a horvát Pénzügyminisztérium, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzák a költségvetést – írja a Figyelő.
 
   A kormány keresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén fel tudja számolni a költségvetés hiányát, amely valószínűleg nagyobb lesz, mint 2 milliárd euró, azaz az éves GDP 4,8 százaléka. Ez az érték 0,2 százalékkal több, mint az Európai Bizottsággal egyeztetett hiányszám.
 
   A béren kívüli juttatások nagyjából 15 százalékkal növelik meg az alapfizetéseket, kifizetésükről pedig a kollektív bérmegállapodások és számos belső szabályzat rendelkezik. Összesen 367 különböző címen adható béren kívüli juttatás az állami szolgálatok alkalmazottainak.
 
   A béren kívüli juttatás 5 és 40 százalék között szóródik, a juttatás jellegétől függően. Legtöbbjük általános jellegű, túlóra - juttatás, rokkantsági vagy gyermeknevelési támogatás.
 
   Mindezeket kiegészítve, néhány különleges fizetés, kiegészítés is jár a nehéz körülmények között végzett munkáért, a fizikailag súlyosan károsodott állapotú emberek részére nyújtott szolgáltatásokért és olyan tevékenységekért, amelyek életveszéllyel járnak (bányászok, tűzoltók, stb).
 
  Damir Novotny gazdasági szakértő elmondta a BIRN-nek, hogy ezek az intézkedések „kis lépéseket képviselnek a Kormány részéről", amelyeket jóval súlyosabbak követnek majd. Novotny szerint a közszolgátatásban dolgozók részére biztosított fizetések és béren kívüli juttatások összegét csökkenteni kell, jelenti a Balkan Insight.
 
Forrás: Figyelő