OECD: csökkent, de magas szinten maradt a munkanélküliség

Túl gyenge a gazdasági növekedés

 Szerény mértékben csökken a munkanélküliség az idén és jövőre is a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) tagállamainak többségében, de még így is jóval felülmúlja a válság előtti szinteket - derül ki a nemzetközi szervezet adataiból.

    A foglalkoztatottság perspektívái címet viselő, szerdán kiadott éves jelentésében az OECD kiemelte, hogy a 34 tagállam egészét tekintve 2012 végén 8 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta, amely 2014 májusára 7,4 százalékra esett. Ez a szint még mindig 1,8 százalékponttal magasabb, mint a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság előtti időszakban volt.

    A gazdasági növekedés túl gyenge maradt ahhoz, hogy érzékelhető javulást hozzon a foglalkoztatottságban - mutatott rá a szervezet, amely további korlátozott mértékű javulásra, 2015 első negyedévére 7,1 százalékos munkanélküliségi rátára számít.

    A szervezetet nyugtalanítja a tartós munkanélküliség folyamatos emelkedése. Az első negyedévi adatok szerint az OECD-övezet 45 milliós munkanélküli táborából 16,3 millióan már több mint egy éve nem dolgoznak, ami a 2007-es szinthez képest 87 százalékos növekedés. Különösen rossz a helyzet Görögországban, ahol 2013-ban a munkanélküliek 67,5 százaléka már több mint egy éve elvesztette állását. Írországban 60,6, Olaszországban 56,9, Portugáliában 56,3 százalék volt ez az arány, de még az Egyesült Államokban is a 2007-es első negyedévi 10 százalékról 25,9 százalékra emelkedett a tartós munkanélküliek aránya, Spanyolországban, Izlandon és Új-Zélandon pedig több mint duplájára növekedett.

    Az OECD arra figyelmeztetett, nem biztos, hogy a strukturális munkanélküliség egyes országokban tapasztalt emelkedése automatikusan visszafordul a gazdasági növekedés beindulásával. A párizsi székhelyű szervezet ezért azt javasolja az érintett országoknak, hogy dolgozzanak ki programokat és fordítsanak kiemelt figyelmet a lakosság legsérülékenyebb rétegére. „Intenzívebb, személyre szabott megközelítésre van szükség, például rendszeres személyes találkozókra és egyéni akciótervek kidolgozására” - áll a jelentésben.

    Az OECD hangsúlyozta azt is, hogy „végzetes” hatással járhat a tagállamok gazdaságaira - a munkaerőpiac „rugalmasságának erősítésére” használt - határozott idejű munkaszerződések túlzott mértékű alkalmazása. A határozott időre felvett munkavállalók gyakran jóval kevésbé védettek a határozatlan idejűeknél, a munkaadók általában kevesebbet költenek rájuk, ami csökkentheti a termelékenységet. Ebben leginkább Chile érintett a munkaszerződések 30,5 százalékával, de nem sokkal marad le mögötte Lengyelország (26,5 százalék), Spanyolország (24,5 százalék), Dél-Korea (22,1 százalék) és Portugália (21,5 százalék) sem. Az OECD azt tanácsolja, hogy az egységesítés felé haladás jegyében szigorítsák a határozott időre szóló munkaszerződések megkötésének szabályozását, egyúttal pedig tegyék rugalmasabbá a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók elbocsátásának feltételeit.