25 ezret kaptak a megégett napszámosok

A pórul járt emberek perre készülnek

5000 forintot kaptak a júliusban megégett roma napszámosok az önkormányzattól, 20 ezret a munkaközvetítőtől. A pórul járt emberek perre készülnek – tudta meg a delmagyar.hu.
 
– A baksi falugyűlésen július végén 150 ember előtt 20 ezer forintot ígért a gyógyuláshoz az a férfi, aki minket egy helyi roma közvetítésével a petrezselyemföldre napszámosnak elvitt. L. László a nagy nyilvánosság előtt bejelentette, ez még nem a kártérítés, csak egy kis segítség. Eltelt egy hónap, és mi történt? Hát persze hogy semmi. Pénzt még nem láttunk – mesélte lapunknak egy pórul járt napszámos.Megírtuk, július végén tucatnyi baksi alkalmi munkás került a szegedi bőrklinikára, miután védőfelszerelés nélkül petrezselymet gyomláltak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán. A lábszárukon súlyos égési sérüléseket szerzett embereket napokig ápolták. Az orvosi vizsgálatok nyomán kiderült, a petrezselyem levelében lévő fényérzékenyítő anyag a bőrre kerülve égési sérülésekhez hasonló tüneteket okoz.

  Az eset után a rendőrség nyomozni kezdett, Baks község önkormányzata rendkívüli testületi ülést hívott össze. A képviselők döntettek 5000 forint azonnali segély kiutalásáról, a baleset utáni hetekben több lakossági fórumot is szerveztek. A gyűléseken viszont nem tisztázódott, ki és pontosan hogyan szervezte be a baksi romákat.

   Úgy tudjuk, a petrezselyemföldet a tulajdonostól bérelte egy vállalkozó, a munkásokat többlépcsős alvállalkozói rendszeren keresztül toborozták. Felhívtuk a CISZÖV 49 Mezőgazdasági Kft.-t, ahol a napszámosok dolgoztak, hogy megtudjuk, ki ígérhetett pénzt a romáknak. A titkárságon azt mondták, az ügyvezetőt csak a jövő héten lehet elérni.

– L. László azt mondta, a sérülésektől függetlenül mind a 63 romának fizet 20 ezer forintot a gyógykezelésre. Megegyeztünk a polgármesteri hivatallal, hogy a pénzt az önkormányzat osztja ki. Augusztus második felében szóltak, hogy a munkaszervező mégsem fizet mindenkinek, csak azoknak, akiknek van kórházi zárójelentésük. Ezt bevittük az önkormányzatnak, ahol fénymásolták, majd továbbították az iratokat. Újabb hetek teltek el – mondta informátorunk.

– Megérkezett a pénz. L. László 28-szor 20 ezer forintot utalt – mondta csütörtökön Búza Zsolt. Baks polgármestere hozzátette, szerdáig csak a település segített a megbetegedett embereken. – Úgy tudom, a megégett munkások pertársaságot szerveznek, felvették a kapcsolatot egy ügyvédi irodával. A lehetséges eljárásról egyelőre többet nem tudok mondani, mert még a munkáltató személye is kérdéses – mondta a településvezető. Búza Zsolt a sérültekről elmondta, a többségük felépült, de a másodfokú égés maradandó nyomott hagyott a lábukon.
 
Forrás: delmagyar.hu