Gázpedált osztogatnak a pécsi buszozóknak?

Nézzünk Együtt a Tükörbe

Ezúttal a pécsi tömegközlekedést próbálja gördülékenyebbé tenni a pécsi buszos társaság mellett működő szakszervezet Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) programjával. Ezért ugyanis nem csak a buszsofőr a felelős, az utasok is sokat tehetnek érte – olvasható a pecsistop.hu oldalán.

   Az őszi csúcsforgalomban is lehet bosszúságok, állandó zsúfoltság nélkül, ugyanakkor gyorsabban buszozni. Ehhez azonban az utasok segítségét is kéri a Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) elnevezésű pécsi program.

   Beköszöntött az iskolakezdés, ezzel a zsúfolt helyi járatú buszok időszaka Pécsen is. Az utasok a problémák megoldását ilyenkor is a sofőrtől várják. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a gépkocsivezető egyedül van, figyelme sok felé oszlik, és naponta sok ezer ember épségéért felelős.
 
  - A Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) programja azért jött létre, hogy közelebb hozza egymáshoz az utasokat, a pécsi tömegközlekedési cég dolgozóit és általában a közlekedésben résztvevőket - mondta Hofekker Ferenc, a pécsi Független Demokratikus Szakszervezet elnöke.- Ezúttal arra igyekszünk rávilágítani: hogyan tudja az utas gyorsabbá, gördülékenyebbé tenni a buszozást.

   Ilyen gesztus a jegy vagy bérlet felmutatása. Meglétüket a sofőr kötelessége ellenőrizni, és nem is mehet tovább, amíg nem teszi. Tehát nem az előítélet munkál benne, nem „kekeckedik”, csak teszi a dolgát. Ha viszont egymás után mindenki lyukasztja és/vagy felmutatja, amit már amúgy is megvett, gyorsabban halad a busz - áll a NET közleményében.

   Ezután úgy tudunk gyorsítani az iskolába vagy munkába jutáson, ha felszállást követően a busz belsejébe húzódunk. Aki leveszi a hátitáskáját, az még egy embernek csinál helyet, és ha élesebb tárgyak vannak rajta, a baleset-megelőzésért is tett. Ennek érdekében fontos az is, hogy kapaszkodjunk a buszon, és szükség esetén erre figyelmeztessük utastársainkat is. Ennek hiányában hirtelen fékezéskor nem csak mi eshetünk el, de magunkkal ránthatunk mást is, legyen felnőtt, gyermek vagy terhes kismama.

   A szakszervezet szerint ha a nehezen mozgók, idősek vagy babakocsival utazók fel- és leszállását segítjük, nem csak köszönő szavakat kaphatunk érte, de értékes másodperceket is, hiszen nem kell a buszvezetőnek leszállnia segíteni, hamarabb indulhatunk tovább.

   Az ősztől nyárig tartó időszakban különösen figyeljünk a gyermekekre. Sokan egyedül utaznak az iskolába, vagy onnan haza, rászorulhatnak a segítségünkre.

  A busz haladásán leszálláskor is gyorsíthatunk. Például azzal, ha időben jelezzük, hogy leszállnánk. Ha viszont „csak” az ajtóban állunk, leszállva engedjük le a busz belsejéből érkezőket. Ilyenkor fontos, hogy az eseményeket tükörből szemlélő buszsofőr számára magatartásunkból egyértelműen kiderüljön: folytatni szeretnénk az utazást.

   A NET programot augusztus elején indította a pécsi tömegközlekedési társaság mellett működő szakszervezet. Céljuk a cég dolgozóinak népszerűsítése, az, hogy az utazóközönség jobban megismerje és talán így jobban értékelje a munkájukat. Fontos céljuk az is, hogy kikérjék az utasok véleményét, és ezzel közelebb hozzák egymáshoz a közlekedés résztvevőit.
 
Forrás: pecsistop.hu