Tarlóstól kér segítséget az Egységes Közlekedési Szakszervezet

Vitézy nem méltatja komoly szakmai válaszra őket

„Felkérjük Önt, hogy utasítsa a BKK vezérigazgatóját, adjon érdemi szakmai választ az elmúlt időszakban írásban feltett kérdéseinkre!” - olvasható a BKV legnagyobb szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) Budapest főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak küldött nyílt levelében – olvasható a Népszavában.

   Az EKSZ nehezményezi, hogy Vitézy Dávid vezérigazgató rendszerint figyelmen kívül hagyja kérdéseiket, észrevételeiket, aggályaikat. Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke és a nyílt levél szerzője elmondta: Vitézy nem méltatja komoly szakmai válaszra őket, legfeljebb csak „üres, kötekedő, ellenséges hangvételű visszavágásra.”
 
  A szakszervezet olyan kérdésekre vár választ már hónapok óta a BKK első emberétől, mint hogy mennyibe kerül a fővárosnak a közösségi közlekedés, valamint „a BKK-nál rendszeresített kiemelkedően magas bérek kifizetése?”
 
   Az EKSZ sajnálatosnak tartja azt is, hogy Vitézy „a tulajdonos érdekeivel szemben - és vélhetően annak háta mögött - olyan döntésekbe kényszeríti a BKV Zrt. vezetését, amelyek sértik a vállalat, valamint a munkavállalók érdekeit”. A szakszervezet szerint az így született döntések erősen aggályosak, szakmai körökben visszatetszést keltenek.
 
  A levélre a jövő hétig ígért választ a főpolgármester hivatala. A Tarlósnak küldött nyílt levél mellett az EKSZ pert is indít a BKK ellen, távolléti díj elmaradása, a bérpótlék visszatartása és kötbér jogtalan alkalmazása miatt. Bár a bérpótlék visszatartását a BKK vezetősége is elismerte, azt mégsem fizették ki a munkavégzés alól mentesített dolgozóknak.
 
  Nemes Gábor szerint az elmaradt juttatások kifizetése - 2012 január elsejéig visszamenőleg - kamatokkal és bánatpénzzel együtt több százmillió forint is lehet.
 
Forrás: Népszava