Az egy főre jutó támogatási pénzek tekintetében harmadikok vagyunk az EU-ban

Hosszútávon fenntartható, új munkahelyek kellenek

A pénzeket úgy kell felhasználni, hogy hosszútávon fenntartható, új munkahelyek jöjjenek létre - mondta a Duna Közbeszéd címűműsorában a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

  Orbán Viktor magyar miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönőelnöke Budapesten írta alá csütörtökön azt a partnerségi megállapodást, amely a Magyarországon felhasználható uniós pénzekről rendelkezik. A következőuniós költségvetési ciklusban ez mintegy 12 ezer milliárd forintot jelenthet, ha azt a 15 százalékot is hozzászámoljuk, amit a magyar költségvetésnek kell biztosítania - jelentette ki a Duna Közbeszéd címűműsorában a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Csepreghy Nándor hozzátette: az egy főre jutó támogatási összegek tekintetében Magyarország a harmadik legtöbb pénzt kaphatja a 28 uniós tagállam közül.

   Mint mondta, a tagállamok állam- és kormányfői 2012 végén kezdték a tárgyalásokat a keretösszegről, amely összesen 1000 milliárd euró. A pénzek elosztásánál értékelték a tagállamok befejezett programjait, illetve azokat a terveket, amelyekkel hozzá tudnak járulni az unió közös fejlesztéspolitikai céljaihoz - mutatott rá. A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva kifejtette: tíz évnyi uniós tagság elég ahhoz, hogy lássuk, milyen hibákat követtünk el. „A tárgyalások talán legfontosabb eredménye, hogy a támogatási összeg 60 százalékát közvetlenül a gazdaságba tudjuk pumpálni” - emlékeztetett. Közölte: a pénzeket úgy kell felhasználni, hogy hosszútávon fenntartható, új munkahelyek jöjjenek létre. „Az, hogy a fejlesztésre fordítható összegek jelentős részét a hazai kis- és középvállalkozások használhatják fel, hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra a térség legversenyképesebb országa lehet” - hangsúlyozta.

 Csepreghy Nándor megjegyezte: a potenciális pályázóknak ugyan új rendszerrel kell megismerkedniük, ám elképzeléseik szerint ezt sikerült úgy felépíteni, hogy egyszerűbb legyen a korábbinál.

  A helyettes államtitkár a norvég alapokat érintővizsgálatról is beszélt. „Norvégia nem jószolgálati nagykövetként utalja ezeket a pénzeket, hanem azért, mert a termékei és szolgáltatásai vámmentesen érkezhetnek Magyarországra, annak ellenére, hogy nem tagjai az Európai Uniónak. Magyarország aláírt egy szerződést, ami a civil pénzek felhasználásával foglalkozik, ehelyett azt látjuk, hogy pártpolitikai finanszírozás történik ezekkel az összegekkel. Szerintünk ez a szerződés megszegése” - mondta Csepreghy Nándor a Közbeszédben.