Menni a megélhetés után

Keleten egyre kevesebb a munka

Akár 380 kilométert is utaznak a magyar munkavállalók egy-egy munkáért – olvasható  a szon.hu oldalán.

  Hetente emberek százai vándorolnak az ország egyik feléből a másikba, hogy állásuk legyen. Az ok egyszerű: míg keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar, aminek munkaerőre van szüksége.
 
Kézenfekvőnek tűnik
 
 A munkaerő-kölcsönzés lehet az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ami cégnek és munkakeresőnek egyaránt hatékonyan segít – állítja Csákvári Róbert, a legnagyobb hazai tulajdonú kölcsönzéssel foglalkozó cég vezetője. A Work Force Kft. felméréseiből ráadásul az is kiderül, hogy nem pusztán kereslet van a munkára, hanem kínálat is: a munkavállalók tíz százaléka hajlandó elhagyni otthonát egy állásért. Ezzel az országban újra fellendülni látszik a munkahelyi mobilitás, azaz az emberek már nem csak közvetlen környezetükben keresnek munkát, de hajlandóak akár az ország egyik feléből a másikba költözni.
 
Mindenki jól jár
 
  „A vállalatok például professzionális segítséget kapnak a munkaerőhiány orvoslására. Ez sokszor kell is, hiszen „több iparág problémája annyira kritikus, hogy az országos hálózat mellett egy külön toborzási csapatot kell foglalkoztatnunk a hiány enyhítésére” – jegyzi meg az ügyvezető igazgató. Jelenleg az operátorok, betanított munkások, targoncások, és jól képzett szakmunkások (lakatos, hegesztő, CNC-forgácsoló, autószerelő) iránt nőtt meg a kereslet az ipar részéről. A munkavállalónak is jó ez a megoldás, hiszen sokszor sem a szállásért, sem a rezsiért nem kell fizetnie, ugyanis ezeket állja a munkáltató. Így anyagilag duplán megéri neki a váltás: nemcsak bevételei nőnek meg, de költségei is csökkennek. Az ügyvezető megjegyzi: „a munkavállalók előtt így olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek a jelenlegi lakhelyükön várhatóan sosem adódnának. A beilleszkedést segítik a cég munkatársai is, hiszen rendszeres időközönként tartanak ügyfélfogadást a szállásokon, hogy a felmerülő problémákat közösen tudják megoldani, de kiemelt figyelmet fordítanak például a házastársak, családok közös szálláshely biztosítására is.

Forrás: szon.hu