Precedensértékű ítélet a nők korkedvezményes nyugdíjazásáról

A tanulási időszak nem számít bele a szolgálati időbe

 Nemrég precedensértékű ítéletet hozott a bíróság a női kedvezményes nyugdíj ügyében. A Szabad Földben magyarázatot fűztek az ítélethez.

   - A kedvezményes nyugdíjra jogosító szolgálati időbe nem számít bele a fizetés nélküli szabadság ideje.
 
   - A fizetés nélküli szabadság alatt értendő a tanulási időszak is, ahogy ez a mostani esetben is történt: a munkahelyét perlő nő ugyanis – fizetés nélküli szabadsága alatt – ösztöndíjas, felsőfokú tanulmányokkal töltött idejét szerette volna beszámíttatni szolgálati időként a kedvezményes nyugdíj megállapításába.
 
   - A tanulással töltött éveket elismerik ugyan szolgálati időnek, de mivel az alperes, vagyis a munkavállaló az adott időszakban munkaviszonnyal rendelkezett, de munkát nem végzett és fizetést sem kapott, ezért a kedvezményes nyugdíj szempontjából nem számít jogosító időnek, ezért nem számolják el a nyugdíj megállapításánál.
 
   - Az alapszabály szerint öregségi nyugdíjra életkortól függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Attól a naptól, ahogy az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, nem lehet munkaviszonyban, nem vállalkozhat (kivéve, ha az kiegészítő tevékenység) és nem végezhet semmilyen olyan munkát, amely után járó fizetése eléri a minimálbér 30 százalékát.
 
   - Fontos, hogy a negyven évből a kereső tevékenység legalább 32 év legyen. Aki súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, annak elég, ha ez az idő 30 év.
 

Forrás: Szabad Föld