Elégedetlenek a tanárok

A kevés jelentkező miatt időközi választás kiírására kényszerül a pedagóguskar

 Lezárult hétfőn a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) területi küldötteinek megválasztása, ám a szavazókörök egy részében nem volt elég jelölt, ezért időközi választásokat tartunk – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Péter, az NPK elnöke. Emlékeztetett: összesen 352 küldött kaphat tisztséget, 125-en már a tavaszi országos választáson bekerültek, a mostani voksoláson pedig 169-en jutottak be, vagyis több mint 50 hely még „kiadó”.

    – Kiemelkedően magas aktivitást mutattak a pedagógusok Győr, Heves, Hajdú, Somogy és Szabolcs megyében, ugyanakkor Bács-Kiskun, Békés, Pest, Jász-Nagykun és Vas megyében, valamint a fővárosban kevesebb jelöltet regisztráltunk, mint ahányan bejuthattak volna, itt újabb forduló várható – közölte.
 
   Az elnök szerint számos iskolában a mai napig komoly gondok vannak a tankönyvek augusztusra ígért tanári példányainak kiszállításával. A terjesztésért felelős KELLO-t ráadásul lehetetlenség telefonon elérni, ezért levélben fordultak Arany László Tamás ügyvezető igazgatóhoz.
 
   Konzultációt tartunk szükségesnek a fenntartóval a bérkompenzáció kérdésében is, mivel a mostani tanévben sokaknak az újabb béremelés ellenére csökkenhet a keresetük, akár több tízezer forinttal – mondta Horváth Péter. Emlékezetes, az életpályamodell 2013-as bevezetésekor négyezer pedagógusnak kompenzációt ítéltek meg. – Ezt némelyeknél pótlékba építették, mások illetménykiegészítésként kapták határozott időre, 2014. augusztus 31-ig. Mivel a megállapodásoknak sok esetben még nem látni a folytatását, feltételezhető, hogy a pluszpénzek folyósítása végleg leállt – állapította meg Horváth Péter.
 
   Szavaiból kiderült az is: elképzelhető, hogy bővülhet a januártól mesterpedagógusi fokozatba lépő pedagógusok köre, a testület erre vonatkozó javaslatával ugyanis már foglalkozik a szaktárca. – Jövő januártól az a néhány ezer kolléga válhat mesterpedagógussá, akik az idén sikeresen elvégzik a tanfelügyelői, minősítési szakértői vagy a szaktanácsadói képzést. Az NPK ugyanakkor fontosnak tartja, hogy olyan kollégák is előreléphessenek, akik nem kívánnak részt venni ebben a „nagyon fontos, de nem az órai tanítással, neveléssel kapcsolatos” tevékenységben, ugyanakkor más természetű erőfeszítéseik érdemessé teszik őket a magasabb fizetési besorolásra. Ilyen lehet például, ha valaki hátrányos helyzetű településen sikerrel küzd a lemorzsolódás ellen, vagy rangos életműdíjjal tüntették ki – fogalmazott.
 
Forrás: Magyar Nemzet