KDSZ: a Tesco nem növelte, hanem csökkentette a munkahelyeket

Megszegték a kormánnyal kötött stratégiai együttműködési megállapodást

Megszegte a kormánnyal 2012-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Tesco áruházlánc, mert a cég az abban vállalt létszámnövelés helyett egyre kevesebb munkavállalót foglalkoztat – állítja a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete. Az érdekvédelem szerint már az aláírás időszakában is ellentétes volt a lánc hazai üzletpolitikája azzal, amit az egyezségben vállalt. A Tesco ellenben úgy látja, minden tekintetben betartják vállalásaikat. A létszámcsökkenést pedig csupán az év végén jellemző szezonalitás indokolja. A kormánnyal kötött megállapodás szerint a cég egyedi támogatásban, adókedvezményben is részesül – írja a Magyar Nemzet.

   Megszegte a kormánnyal két évvel ezelőtt kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Tesco. Sőt, már az aláírás időszakában is ellentétes volt a lánc hazai üzletpolitikája azzal, amit az egyezségben vállalt – állítja a brit tulajdonú óriásvállalat magyarországi munkavállalóit képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.
 
  Lapunknak a szervezet elnöke kifejtette: a Tesco a megállapodásban a létszám növelését, illetve a munkahelyteremtést vállalta. A szakszervezetnek ugyanakkor ezzel ellenkező tapasztalataik vannak. – Példaként említhető, hogy több olyan hipermarket is van az országban, ahol a korábbi 220 fős létszám helyett 170 főnek kell ellátnia ugyanazokat a feladatokat – mondta Bubenkó Csaba.
 
  A kormány honlapján olvasható, alapvetően a magyar termékek térnyerésének elősegítése céljából kötött megállapodásban egyebek mellett rögzítették a Tesco Globál Áruházak Zrt. 2013-as és 2014-es évekre szóló jelentős foglalkoztatásbővítési szándékait. A kereskedelmi lánc azt is vállalta a dokumentumban, hogy a jövőben felvételre kerülő alkalmazottakat külön képzésben részesítik. Cserébe a kormány biztosította, hogy hatékonyabbá teszi a képzési támogatások rendszerét, sőt, adókedvezmény formájában egyedi támogatást biztosít a Tescónak.
 
  Így például a kereskedelmi lánc csökkentheti a magyar költségvetésnek fizetendő szakképzési hozzájárulás összegét a szakképző iskolákból érkező tanulók gyakorlati képzésének költségeivel. Ezenkívül a Tesco 2012 óta igénybe veheti a tanműhely létesítésére, valamint a gyakorlati képzés tárgyi feltételeinek fejlesztésére szolgáló támogatást is, amennyiben vállalja a tanulók foglalkoztatását.
 
  – Az áruházi látogatások során úgy értesültünk az üzletek vezetőitől, hogy a dolgozók létszáma csökkent az elmúlt időszakban. Erről pontos számot eleddig nem kaptunk a Tescótól, csupán a sajtóban jelentek meg a hálózatot érintő 1700, illetve 2400 fős leépítés hírei – szögezte le a szakszervezet elnöke.
 
   Hozzátette: munkájuk során azt is többször megállapították, hogy az elmúlt időszakban az egy főre eső feladatok aránya növekedett a láncnál. Bubenkó Csaba azt is elmondta, a Tescóval folytatott megbeszélések során a vállalat megerősítette, hogy a raktáros, pénztáros, árufeltöltő és gépkocsivezető munkakörökben az összes létszám több mint negyedét érintő elbocsátások történtek.
 
   – Az azt megelőző másfél évben, illetve a stratégiai megállapodás 2012-es megkötése óta a létszám nem bővült, bár azt nem tudjuk, hogy munkaerő-kölcsönzéssel, illetve az iskolaszövetkezet által hány embert foglalkoztattak – mondta az elnök. Az érdekvédelmi vezető szerint amikor a lánc képviselői aláírták a megállapodást a kormánnyal, már benne voltak a létszámcsökkentéssel járó folyamatban. Vagyis úgy született a megállapodás, hogy a Tescónak tudnia kellett, a jövőben nincs esély a foglalkoztatottak számának növelésére. A kormány által vállalt szakképzési támogatást ugyanakkor, úgy tűnik, igénybe tudta venni a vállalat.
 
  – A kormánnyal kötött stratégiai szerződés elsősorban a felvételre kerülő alkalmazottak képzésére vonatkozóan tartalmaz vállalásokat. Ennek megfelelően csak az idei év első hat hónapjában több mint nyolcszáz munkatársunk számára biztosítottuk, hogy részt vegyen OKJ-minősítésű szakmai képzéseken, illetve 8600 kollégánknak nyújtottunk készségfejlesztő tréningeket – szögezte le kérdésünkre a Tesco sajtóosztálya. Megtudtuk, a vállalatnak 165 szakközépiskolával van szakmai gyakorlatra vonatkozó megállapodása az országban.
 
   A társaság lapunkkal közölte: a stratégiai megállapodás aláírásakor, 2012-ben a Tesco teljes létszáma több mint 24 ezer fő volt. Ez az adat azonban az idei első hét hónap összesített adatai szerint már csak 23 és fél ezer volt. – Ugyanakkor a 2012-es adat értelmezésekor figyelembe kell venni a kiskereskedelem egyik sajátosságát, a szezonalitást. Vagyis azt, hogy karácsonykor a foglalkoztatottak létszáma jellemzően magasabb – értelmezte a létszám változását a Tesco sajtóosztálya. Ennek kapcsán a szakszervezet elnöke megjegyezte, az áruházakban elhelyezett munkaügyi faliújságon, amelyet minden dolgozó láthat, ezektől a számoktól eltérő adatok olvashatók.

Forrás: Magyar Nemzet