Elbocsátás lesz a közszférában

Intézmény-összevonások várhatók

A Figyelő szerint intézmény-összevonások várhatók a központi és területi igazgatásban: 3-5 százalékos leépítés jöhet. Pedagógusbér-emelésre biztosan lesz pénz és az egészségügyben is várható minimális bérrendezés.

   Az október 12-i önkormányzati választások után szakmai egyeztetések zajlanak majd arról, hogy miként lehetne tovább karcsúsítani az államot – írja a Figyelő legfrissebb száma. A lap minisztériumi forrásai szerint ugyan minimális, de lesz létszámcsökkentés a központi igazgatásban, 2015 januárjára decentralizálják az oktatás és az egészségügy irányítását: a kormányhivatalok kerülnek kulcsszerepbe, az Emmi a szakmai kontrollt tartja meg.
 
   A Figyelő azt is írja: országosan 3-5 százalékkal csökkenhet a kormány- és köztisztviselők száma, de a közalkalmazottaknál nem terveznek elbocsátásokat.
 
   Arról, hogy az önkormányzati választások után jelentős változtatásokat tervez a kormány, ígyösszevonásokra és elbocsátásokra lehet számítani, először a hvg.hu írt. Akkor azt írtuk, a miniszterelnök türelmetlenül várja, hogy véget érjen a választási év, és az önkormányzati voksolás után nekifuthasson a kormánya több terület további átalakításának. Orbán Viktor még azzal is számol, hogy a változtatások okozta érdeksérelmek népszerűségvesztéssel járhatnak, ezért stábja már azon dolgozik, hogyan lehet ennek hatásait kivédeni.
 
   2014 végéig kidolgozhatják a közszolgálati életpályamodellt, a pedagógusbér-emelés folytatása pedig már eldöntött tény, ráadásul prioritás is a kormánynál. Ez utóbbit a lap szerint nem más, mint Hoffmann Rózsa volt közoktatási államtitkár járta ki Orbán Viktornál.
 
   A fizetések emelésének fedezetét nagyon nehéz előteremteni, éves szinten 2017-ig 175-195 milliárdba kerül. Ráadásul a Klik is gondot okoz, hiánya az év végére elérheti az 50 milliárd forintot, így azt is átszervezik, hatásköreinek egy része a kormányhivatalokhoz és járási szintre kerül – írja a lap.
 
   A lap szerint az egészségügyben is várható minimális bérrendezés, de ezen a két területen kívül máshol nem emelkednek a fizetések.

Forrás: HVG