Teremts munkahelyet uniós pénzből!

Elindulnak az európai uniós forrásokra támaszkodó pályázatok

A jövő héten elindulnak az európai uniós forrásokra támaszkodó pályázatok. Az első kiírások főleg a munkahelyteremtésre koncentrálnak – írja a Figyelő.

   Nem kizárt, hogy az idei évre betervezett 120 milliárdos keretösszegen felül további európai uniós pályázati források is megnyílnak a vállalkozások előtt - jelentette ki a Figyelő Online munkatársának érdeklődésére Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára egy mai sajtótájékoztatón a minisztérium épületében. Ami biztos, első körben az említett 120 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Az első pályázatok november-december táján megnyílnak, s az sem lehetetlen, hogy már idén sor kerül kifizetésre - tette hozzá érdeklődésünkre az államtitkár. (Tekintve, hogy már csak három hónap van hátra az évből, ha lesz is kifizetés, annak mértéke csekély lehet.) Rákossy Balázs szerint a pályázatok benyújtásának, elbírálásának eljárásrendjében olyan egyszerűsítések történtek, amelyek támogatják a gyors döntéshozatalt.
 
   A kifizetések az első időszakban a magyar költségvetést terhelik, amíg meg nem születik Brüsszel végleges jóváhagyása a programokat illetően. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azért írják ki mégis a pályázatokat, mert 99 százalékosan biztosak benne, hogy a jóváhagyás meg fog születni.
 
   A miniszter szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a nyitott kérdések közé tartozik a pályázati előkészítő rendszer átalakítása. Ennek során egyrészt az állami háttérintézmények körében történt racionalizálás, de a pályázatok előkészítésében korábban közreműködő külsős vállalkozások mozgástere is jelentősen szűkült például azzal, hogy jócskán elapadt az erre a célra rendelkezésre álló összeg. Varga Mihály szerint ez ésszerű döntés volt, a támogatásra szánt pénzeket jobb a tényleges termelést szolgáló célokra fordítani. Az uniós jóváhagyás azonban valószínűleg még nem érkezett meg, legalábbis a miniszter úgy fogalmazott: „szerintem el fogják fogadni az átcsoportosítást.
 
   A tervek szerint már a jövő héten kiírják az első pályázatokat, amelyeket a büdzsé fogja előfinanszírozni. Az uniós támogatás pedig majd a jóváhagyások után érkezhet meg. Idén kilenc pályázatot írnak ki, 120 milliárd forint keretösszeggel, ebből 5 a nemzetgazdasági tárca hatáskörébe került, 58 milliárd forint keretösszeggel. A tárcáknak október 6. kell véglegesíteniük az eljárásrendeket. A pályázatok benyújtására 30 nap áll majd rendelkezésre a kiírástól számítva.
 
   Az NGM által kiírandó pályázatok között van olyan, amelyik a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja, erre a célra 4 milliárd forintot különítettek el. A támogatás vissza nem térítendő. Egy másik kiírás a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérését segíti majd. További keret áll rendelkezésre ipari termeléskapacitás bővítésére, munkahelyteremtésre.
 
   Magyarország a második helyet foglalja el az EU-ban az egy főre jutó uniós támogatásokat tekintve a 2014-2020 közötti ciklusban - közölte a miniszter
 
Forrás: Figyelő