Kutatás: A magyar válaszadók 50-60 százaléka dolgozik vagy lenne hajlandó külföldön dolgozni

A jobb megélhetés ígérete az egyik fő szempont

 A magyarországi válaszadók 50-60 százaléka dolgozik vagy lenne hajlandó külföldön dolgozni, Hollandiában ez arány több mint 90, Svájcban 75 százalék – írja a vs.hu.

  A Boston Consulting Group (BCG) és a The Network készített kutatást arról, hogy az emberek hajlandóak lennének-e külföldre költözni egy jó állásért. Magyarországon a Profession.hu végezte a kutatást több mint ötezer fő megkérdezésével, és kiderült, hogy a válaszadók többsége elindulna külföldre. Gerhardt Erik, a Profession.hu piacelemzője elmondta: „fejlettebb országokban” a tapasztalatszerzés és a szakmai tudás elmélyítése lehet a külföldi munkavállalás mögötti hajtóerő, Magyarországon viszont a jobb megélhetés ígérete az egyik fő szempont. „A több mint 5000 válaszadó 50-60 százaléka dolgozik már, vagy lenne hajlandó külföldön dolgozni. Komoly jel, hogy a válaszadók többségében a 30 éveseknél idősebbek korosztályába tartoznak, ami egyben azt is jelenti, hogy a fiatal felnőttek élethelyzetétől eltérő, összetettebb életet is újrakezdene más országban” – mondta Gerhardt.
 
  A BCG és a The Network 189 országban keresett meg több mint 200 ezer álláskeresőt, azt tudakolva, milyen tényezők motiválják őket a munkavállalásban. Globálisan három álláskereső közül kettő hajlandó lenne külföldre költözni munka kedvéért. Svájcban a megkérdezettek több mint 75 százaléka, Ausztráliában több mint 80 százaléka, Hollandiában pedig több mint 90 százaléka mondta, hogy egy állásért akár külföldre is költözne.
 
   A kutatás megállapítja továbbá: „a mérnöki és műszaki pályán dolgozók nagyobb valószínűséggel vesznek fontolóra egy külföldi állást. A legkevésbé azok mutatnak költözési hajlandóságot, akik az erősebben szabályozott területeken dolgoznak, pl. szociális munkások, vagy az egészségügyben dolgozó.”

Forrás: vs.hu