Más munkajogi szabályok vonatkoznak a vezetőkre

Nagyobb felelősségük a munkajogi szabályokban is tükröződik.

A vezető állású munkavállalóknak két csoportját különböztetjük meg. A munkáltató vezetője, valamint az ő közvetlen irányítása alatt álló és - részben vagy egészben - helyettesítésére jogosított más munkavállaló a törvény erejénél fogva minősül vezető állásúnak. Ezt a két főt nevezzük általános vezetőnek. A minősített vezetők csoportjába tartozik az a munkavállaló, aki a munkaszerződésben munkáltatójával megállapodik arról, hogy rá a vezetőkre vonatkozó szabályokat alkalmazzák, mert a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be, és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét – írja a munkajog.hu.

  Mivel a vezetők szakértelmük, tapasztalataik révén speciális pozíciót töltenek be a munkáltató szervezetében, és munkaerő piaci helyzetük is eltér az átlagostól, ezért munkaviszonyukra a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) számos eltérő szabályt állapít meg.
 
   A vezető munkaviszonyára nem vonatkoznak a kollektív szerződés rendelkezései. Ezen túl a munkaszerződés az Mt. munkaviszonyról szóló II. részétől - így többek között a vezetőkre megállapított rendelkezésektől is - a vezető hátrányra is eltérhet. Ez alól azonban az Mt. megállapít néhány kivételt, amelyek így kógens, tehát eltérést nem engedő szabálynak minősülnek. Ilyen szabály az, hogy a munkaszerződés sem rendelkezhet úgy, hogy a vezetőre a kollektív szerződést alkalmazni kell. További kógens szabály, hogy a vezető állású munkavállaló is mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól a reprodukciós eljárással összefüggő kezelés és a kötelező orvosi vizsgálat tartamára, valamint a szoptató vezető anya számára biztosítani kell a szoptatási munkaidő-kedvezményt. Ezen szabályok alkalmazása tehát még a munkavállaló hozzájárulása esetén sem mellőzhetők. Munkáltatói felmondás esetén a vezető is felmondási védelem alatt áll a várandósság és a szülési szabadság ideje alatt. Ugyancsak kógens szabály, hogy a vezető munkavállaló számára várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig, valamint a gyermekét egyedül nevelő vezető munkavállaló számára gyermeke hároméves koráig éjszakai munka nem rendelhető el. A szülési szabadság biztosításától sem tekinthetnek el a felek.
 
   A vezető állású munkavállaló feladatainak jellege, nagyobb önállósága indokolja azt a munkajogi előírást, miszerint a vezető munkarendje kötetlen.  

  A vezetőkre vonatkozó felelősségi szabályok szigorúbbak. Egyrészt a vezető gondatlan károkozás esetén is a teljes kárért felel. Tehát a vétkesség fokától függetlenül (szándékosság, enyhe vagy súlyos gondatlanság) a vezető minden károkozás esetén a teljes kárt köteles megtéríteni. Továbbá amennyiben a vezető állású munkavállaló munkaviszonyát jogellenesen szünteti meg, a munkáltatónak 12 havi távolléti díjat köteles fizetni. A munkáltató az ezt meghaladó kárát – hacsak a felek eltérően nem rendelkeztek – nem követelheti, mivel az az általános munkajogi szabály a vezetőre is változatlanul irányadó, hogy jogellenes munkaviszony megszüntetés esetén a munkáltató együttes kárigénye a 12 havi távolléti díjat nem haladhatja meg. 

   A vezető állású munkavállaló munkaviszonya rugalmasabb szabályok szerint szüntethető meg. A vezető felmondását nem kell indokolni, azonban a bírói gyakorlat szerint, ha a munkáltató mégis indokolást ad, annak jogszerűsége már vizsgálható. A felmondási tilalmak közül a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot nem kell alkalmazni. A vezető munkaviszonya felmondással tehát ezen időtartam alatt is jogszerűen megszüntethető. Az általános szabályok szerint a védett korú, illetve a fizetés nélküli szabadságot mellőző anya, és a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonya, gyermeke 3 éves koráig, felmondással nehezebben szüntethető meg (azonnali hatályú felmondást is megalapozó munkavállalói kötelezettségszegés szükséges, illetve munkakör felajánlási kötelezettség terheli a munkáltatót). Ezeket a munkáltatóra megállapított korlátokat vezetőre azonban nem kell alkalmazni. Az azonnali hatályú felmondás joga a vezetővel szemben az általános szabályok szerinti 1 év helyett az ennek alapjául szolgáló ok bekövetkeztétől számított 3 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig gyakorolható. 

  A munkaviszony megszüntetésekor irányadó díjazásra is speciális rendelkezések irányadóak. Így, ha a munkaviszonyt a munkáltató csőd- vagy felszámolási eljárás során szünteti meg, legfeljebb hat havi távolléti díjat köteles előre megfizetni a vezetőnek. Az ezt meghaladó összeget a csődeljárás befejezésekor vagy megszüntetésekor, vagy a felszámolási eljárás befejezésekor kapja meg a munkavállaló, ha van még rá fedezet. Ezt a szabályt nyilván az indokolja, hogy a vezető nagyobb befolyással rendelkezik a munkáltató gazdálkodására is. 

   A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme érdekében a vezető állású munkavállalóra speciális összeférhetetlenségi szabályok is vonatkoznak, hiszen kapcsolatai, pozíciójának bizalmi jellege miatt jelentős, és a munkáltató számára kiemelten fontos információkkal rendelkezik.  

Forrás: munkajog.hu