Van Rompuy: a munkanélküliség a legnagyobb kihívás Európában

EU-csúcstalálkozó

A munkanélküliség jelenti a legnagyobb kihívást Európában - hangoztatta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió állam- és kormányfőinek szerdai milánói csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón. A csúcstalálkozón részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

    A fiatalok munkanélkülisége az európai gazdaság csapása, de Európa ezt a küzdelmet is megnyerheti - tette hozzá José Manuel Barroso, az Európai Bizottság távozó elnöke. Barroso arra emlékeztetett, hogy nem régen még az euró-övezet felbomlását jósolták Európában. „Az euró ellenállt és sikerült helyreállítanunk az európai stabilitást” - hangoztatta az Európai Bizottság elnöke.

     Az EU állam- és kormányfői alig három órás találkozójának a végén Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, Martin Schulz az Európai Parlament elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár, Francois Holland francia elnök és a vendéglátó Matteo Renzi olasz miniszterelnök nyilatkozott a sajtónak. 

    Herman Van Rompuy arra emlékeztetett, hogy jelentős különbségek léteznek a tagállamok között: ott, ahol a legmagasabb a fiatalok munkanélkülisége, ötven százalékponttal több az állastalan fiatal aránya mint a fiatalok között a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát mutató tagállamban. Van Rompuy kijelentette: „a tagállamok által követett nemzeti foglalkoztatási politika teszi a különbséget”. 

    Martin Schulz elmondta: az EU 2014-2015-ben hat milliárd eurót szán „konkrét projektekre” a fiatalokat célzó állásteremtésre. Ezen kívül az Európai Bizottság új elnöke Jean-Claude Juncker által ígért 300 milliárd eurós beruházási program is ösztönzés lesz a gazdasági növekedésre és foglalkoztatásra. „Azon leszünk, hogy minden ne csak papíron szerepeljen” - mondta Schulz. Hozzátette: az EU eddig nem használta fel a rendelkezésre álló összes forrást. 

    Angela Merkel úgy fogalmazott, fontosak a befektetések, de tudni kell, melyik a jó befektetés. A német kancellár úgy vélte, a fiatalok számára az a legnagyobb segítség, ha tudják, melyek a jövő szakmái. 

    Francois Hollande francia elnök kijelentette: „Európának lehetőséget kell nyújtania a fiataloknak, ha Európa nem ad reményt, a népek eltávolodnak tőle”. Hollande megerősítette a csúcson elhangzott javaslatát, hogy az EU 2020-ig 20 milliárdot költsön az állástalan fiatalok munkába állítására. Az Ifjúsági Garancia program megvalósítására szánt források növelését Róma is támogatja. 

    Hollande ugyanakkor megjegyezte: újabb milliárdok helyett először az eddigi EU-s forrásokat kell felhasználni. 

    Merkelnek arra a mondatára, hogy reméli, hogy Párizs és Róma tiszteletben tartja az előírt 3 százalékos költségvetési hiányt, Hollande úgy reagált, hogy Franciaország igyekszik ezt betartani. Matteo Renzi olasz miniszterelnök ezzel kapcsolatban a csúcson úgy fogalmazott: „a kizárólag kötelezettségekből álló Európa meddő, ezzel Európa nem tesz mást mint szívességet tesz az európai politika ellenzőinek”. 

    A csúcs résztvevői gratuláltak Matteo Renzinek az olasz kormány munkaügyi reformjáért, amelyről a római parlamentben még folyik a bizalmi szavazás.