Maradt a férfiuralom az önkormányzatokban

A közgyűlésekben országosan 12 százalék alatt marad a nők aránya

Több női polgármester lát munkához a nagytelepüléseken a most kezdődő önkormányzati ciklusban, mint az előzőben. Eggyel több – olvasható az inforadio.hu oldalán.

   A megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban, illetve a húszezer lakosúnál nagyobb településeken eddig összesen hat női polgármester tevékenykedett. Mostantól heten lesznek.

   Értelemszerűen a férfi polgármesterek száma egy fővel csökken: immár nincsenek százan. „Mindössze” 99-en láthatnak munkához ebben a ciklusban.

   A Feminfo összesítése szerint nagy sikertörténetnek nem nevezhető, hogy a hatvan legnépesebb magyarországi település közül nem négyet, hanem ötöt fog nő irányítani a következő öt év során.

   De Budapesten is férfiuralom van. A 33 tagú fővárosi közgyűlésbe mindössze három nő került be. Közülük csak a VI. kerületben újraválasztott Hassay Zsófia szerzett mandátumot polgármesterként, a többiek listás jelöltekként jutottak be a fővárost irányító testületbe.

   Ahogy tehát az előző ciklusban is, most is ő - Hassay Zsófia - a 23 budapesti kerület egyetlen női polgármestere.

   A közgyűlések összetételét vizsgálva pedig azt látjuk, hogy négy megyei közgyűlés férfiklub lesz, míg a többiben sem sokkal jobb a helyzet: az egyötödöt csak Vas megyében éri majd el a nők aránya.

A közgyűlésekben országosan 12 százalék alatt marad a nők aránya, ami alig jobb, mint az országgyűlési mutató, ahol kilencven százalékos férfitöbbség hozza a döntéseket.
 
Forrás: inforadio.hu