Varga Mihály szerint sokkal több szakmunkásra van szükség

Növekedett a reálgazdaság szerepe a képzések irányának meghatározásában

A duális, gyakorlatorientált képzési rendszerről szólva Varga Mihály elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködésben elérték, hogy már most érezhetően növekedett a reálgazdaság szerepe a képzések irányának meghatározásában.

  A magyar csapat 25 ország közül hatodik helyezést ért el, 20 érmet nyert a franciaországi Lille-ben október elején megrendezett Euroskills versenyen, a szakmák Európa-bajnokságán. Mostantól felgyorsulhatnak az események – fogalmazott Varga Mihály. Tovább erősítik a duális képzési rendszert és 2018-ig a jelenlegi másfélszeresére növekszik a szakmájukat igazi munkahelyeken tanulók létszáma. Az oktatásban részt vevő gazdálkodó szervezetek számát pedig a két és félszeresére emelik – közölte a nemzetgazdasági miniszter. 

  Ennek támogatásához az úgynevezett kamarai garancia elvét is törvénybe kell foglalni – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy az MKIK segítségével gondoskodnának arról, hogy minél több tanuló piaci szereplőknél szerezze meg a szaktudást – mondta el Varga Mihály.


   Számos fiatal csak az álláskeresés során, az érettségi vagy a felsőfokú diploma megszerzése után eszmél rá arra, hogy sokkal több lehetősége lenne az elhelyezkedésre egy jó szakma birtokában – jegyezte meg, hozzátéve: meg kell fordítani ezt a folyamatot. A mostani verseny kiemelkedő eredményei is segítik felhívni a figyelmet a piacképes tudás megszerzésének fontosságára – mondta Varga Mihály.

  Parragh László, az MKIK elnöke emlékeztetett: 2010-ben állapodtak meg a kormánnyal a szakképzés rendszerének átalakításáról, a duális, gyakorlati képzés bevezetéséről. A szakképzés felügyelete már a kamaráknál van, ugyanakkor még évekig tart, amíg a modell olyan működőképes lesz, hogy azokat a szakembereket bocsássa a munkaerőpiacra, akikre ténylegesen szükség van – tette hozzá.

  Az Euroskills versenyen elért hatodik helyezés az ország méretéhez képest nagyon jó helyezés – mondta el Parragh László, hozzátéve: óriási dolog, hogy 2018-banMagyarország rendezheti meg a vetélkedőt, a térségben elsőként.