Fizetés nélküli szabadság hozzátartozó ápolására

Munka törvénykönyve

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt az Adózóna oldalán.

   Az egyik ügyfelem alkalmazottja a férje ápolása céljából szeretne ápolási díjat igényelni – írta olvasónk. A következőket kérdezte: a munkavállalónak a munkáltató felé milyen kötelezettségei vannak? A fizetés nélküli szabadság engedélyezése iránti kérelem mellett szükséges-e orvosi igazolás a férj kezelőorvosától, hogy az ápolás jogosultságát igazolja? Illetve a munkáltatónak szükséges-e még bármi egyebet benyújtania? 

  A munka törvénykönyve 131. § (1) bekezdése szerint a munkavállalónak hozzátartozója tartós – előreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre fizetés nélküli szabadság jár.

   Mindehhez a (2) bekezdés csak annyit fűz, hogy a tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja – emlékeztetett a jogszabályi háttérre Széles Imre.

  Ebből egyenesen következik, hogy a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó kérelem mellé a munkáltató kérheti a hozzátartozó kezelőorvosának erre vonatkozó igazolását vagy legalábbis annak másolatát. Ez egyébként rendelkezésére áll a munkavállalónak, hiszen az ápolási díj igényléséhez is szüksége van rá.   

   A foglalkoztatónak e dokumentumok alapján a kérést teljesítenie kell, illetve a dolgozó biztosításának a szünetelését be kell jelentenie – hangsúlyozta szakértőnk.

Forrás: adozona.hu