A megváltozott munkaképességűek állásesélyei

Sok vállalkozásnál inkább befizetik a rehabilitációs hzzájárulást

Magyarországon a mintegy 767 ezer megváltozott munkaképességű felnőtt közül a KSH 2012-es adatai szerint alig 138 ezren dolgoznak, ez az arány lényegesen elmarad az európai átlagtól. A vállalkozások által fizetett rehabilitációs járulék éves összege 2013-ban meghaladta a 64 milliárd forintot, ami azt jelzi, hogy mintegy 64 ezer olyan, szabad munkahely van, ahol ilyen munkavállalók alkalmazása helyett inkább befizetik a rehabilitációs hozzájárulást – írja a metropol.hu.

   – A cégek oldaláról egyértelműen a befogadókészség növekedését tapasztaljuk – mondta a RehabJob ügyvezető igazgatója, Dobár Attila. Ezt az is alátámasztja, hogy több nagyobb cég és vállalat (McDonald’s, Roland Divatház, Auchan, Tesco, Iron Mountain Magyarország Kft.) folyamatosan jelen van a RehabJob oldalán a hirdetéseivel. Dobár Attila szerint a legnépszerűbbek a rész- és teljes munkaidős adminisztratív munkakörök, mert minimális a fizikai terhelés a munkavégzés során, és gyakran középfokú végzettség is elegendő a felvételhez, valamint magasabb anyagi megbecsülés jár.

   De felsőfokú végzettséget megkövetelő ajánlatok is vannak. Ezek közül a legnépszerűbbek: csecsemő- és gyermekorvos, bérszámfejtő, szoftverfejlesztő, kiemelt ügyfélszolgálati pozíció, igazgatói asszisztens, tanár, fordító.
 
Tévhiteket oszlatnak el
 
   A tanácsadásunk két nagy részre bontható: egy pszichológus feltérképezi az álláskereső aktuális pszichoszociális helyzetét: milyen terheléseket képes vállalni, mennyire motivált, valamint átbeszélik a legfontosabb tudnivalókat a célzott álláskereséssel kapcsolatban, és a próbainterjú során visszajelzést ad, hogy egy éles helyzetben mit csináljon másképpen.

   Tanácsadásunk előnyét abban látjuk, hogy ezzel a körülbelül másfél órás programmal eloszlathatjuk az álláskeresőkben kialakult tévhiteket önmagukkal és az álláskereséssel kapcsolatban. A minket megkeresők általános problémának
élik meg a visszajelzések hiányát, ami a legtöbb esetben a nem megfelelően
szerkesztett vagy elavult adatokat tartalmazó önéletrajzból adódik. Továbbá nagyon sok esetben azt tapasztaljuk, hogy nincsenek tisztában a mai munkaerő-piaci fogalmakkal, kifejezésekkel (pozíciónevekkel).

  A tanácsadás végén pe- dig már konkrét, megpályázható pozíciókat tudunk felajánlani a minket megkereső megváltozott munkaképességű álláskeresőknek.
 
Forrás: metropol.hu