A kormány nem áll le: még több közmunkás lesz jövőre

„ Aki akar, az tud is dolgozni”

A kormányzati cél a jelenlegi kedvező munkaerőpiaci tendenciák fenntartása és folytatása, ezért jövőre kibővítik a közfoglalkoztatási programot - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár – olvasható az mfor.hu oldalán.

Több lesz a közmunkás
 
  A következő évben a közfoglalkoztatásban létszámnövelést hajtunk végre - jelentette be Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy 2015 július elsejétől újabb 50 ezer embernek szeretnének munkalehetőséget biztosítani. Az államtitkár hangsúlyozta ugyanakkor: az elsődleges cél a közfoglalkoztatással a versenyszférában való elhelyezkedés segítése. És mivel hallottak már olyan véleményeket, miszerint egyes régiókban a közmunka nehezíti az elhelyezkedést, tervezik, hogy az átlépést könnyítő programot is indítanak majd, ami megfelelő jogi és finanszírozási környezetet is biztosít a váltáshoz.
 
   Czomba megjegyezte ugyanakkor, hogy a megkezdett munkaerőpiaci programok is folytatódnak jövőre, így a GYED-extra, a munkahelyvédelmi akcióterv is többek között. 
 
Jók a tendenciák - ennyi
 
   A munkaerőpiac jelenlegi statisztikájával kapcsolatban kiemelte: az elmúlt 10 hónapban folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma és csökkent a munkanélküliség, miközben korábban olyan „érdekes helyzet alakult ki”, ahol rendre úgy nőtt a foglalkoztatás, hogy vele párhuzamosan a munkanélküliség is. Ez a trend vált szét 10 hónappal ezelőtt. 
 
   Az elmúlt időszak kedvező tendeciája részben a kormányzati programoknak is köszönhető (pl. a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, munkahelyvédelmi akcióterv, első munkahely garanciaprogram), kisebb részben a közfoglalkoztatásnak és a migrációnak, nagyobb részben viszont a versenyszférának. A gazdasági növekedésével párhuzamosan ugyanis nő a szféra munkaerőigénye is.
 
   A közfoglalkoztatással és a migrációval kapcsolatban kifejtette: előbbi létszám mindössze 17 ezerrel nőtt egy év alatt, míg az éven belüli adatok tükrében tavaly 97 ezer kivándorolt magyart tartottak nyilván, idén ez a szám mindössze 101 ezerre nőtt.
 
Mernek nagyot álmodni
 
   Czomba Sándor a célokat illetően kifejtette: célokat kitűzni csak nagyokat érdemes, a kormány pedig nem is vállalkozik kevesebbre, mint a teljes foglalkoztatás elérése. Ez az államtitkár szerint a nálunk erősebb gazdaságok esetében is nehéz feladatnak bizonyul, ráadásul nem is egyszerű megfogalmazni, mit is jelent ez pontosan. Egyszerűen megközelítve a kérdést, Czomba szerint ez azt jelenti, hogy aki akar, az tud is dolgozni - ha nem is a versenyszférában, akkor a közfoglalkoztatás keretén belül. Szakmai oldalról megközelítve viszont ez nagyjából az úgynevezett súrlódásos munkanélküliséget jelenti, vagyis 3 százalékos munkanélküliséget. Mindig lesz ugyanis olyan dolgozó, aki épp munkahelyet vált és ebből fakadóan egy rövid, átmeneti időszakra munkanélkülivé válik.
 
Forrás: mfor.hu