A dolgozók is szegények

A bérek nagysága akár 1 millió ember esetében nem érik el a létminimum szintjét

 Orbán Viktor kevés konkrét célt nevezett meg eddig harmadik kormányfői ciklusára, ám azt igen, hogy 2018-ra el szeretné érni: senki ne éljen segélyből, csak munkabérből. A statisztikai adatok szerint azonban ma már azoknak a többsége is szegény, akik találnak munkát – írja a stop.hu.

  A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) által készített tanulmány szerint - amelyet a kormánynak is elküldtek - a legálisan járó bérek nagysága akár 1 millió ember esetében sem érik el a létminimum szintjét. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 4 millió munkavállaló negyede olyan bért visz haza, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által számított összeg szerint még arra sem elegendő, hogy a ma a minimális igényeknek megfelelő életet biztosítsa. Ez a tendecia a háttéranyag szerint az elmúlt években, főleg a gazdasági válság hatására jelentősen felgyorsult fel, vagyis kialakult és szélesedett a dolgozói szegénység.

   A magyar bérrendszer ugyanis egy kétpúpú tevére hasonlít, ahol az egyik „púp” a minimálbér és annak környéke, a másik az átlagbér környéke. A szakszervezeti tömörülés szerint ez a munkaerőpiac szétszakítottságát mutatja. Az ideális ugyanis egy harang alakú bérrendszer lenne a szakszervezetek szerint, amelynek a csúcsa az átlagbér. Az adóhivatal statisztikái szerint - amelyeket a 2013-as személyi jövedelemadó-bevallások alapján készítettek - Budapesten körülbelül bruttó 230 ezer forint volt az átlagjövedelem, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bruttó 132 ezer forint. Eszerint az ország legkeletibb megyéjében átlagosan a létminimumnál is kevesebbet vittek haza a keresettel rendelkezők. A főváros mellett a 19-ből mindössze négy megye van, amelyekben az átlag felett van a bruttó kereset.

   Megyei felbontásban nagy szóródás mutatkozik az adott térségben a törvényi minimumot keresők arányának megoszlásában. A két véglet - Komárom-Esztergom (14,4 százalék) és Zala megye (31,6 százalék) - között 17,2 százalékpontos különbség van. Ez a szakszervezetek szerint azt mutatja, hogy egyes megyékben nagy számban jelentek meg olyan foglalkoztatók, amelyek nem igényelnek kvalifikált munkaerőt. Ez pedig bizonyos térségek számára a tömeges dolgozói szegénységet jelenti - teszi hozzá a háttéranyag.

   A közszférában sem jó a helyet. Az elmúlt hat évben a közszolgálati keresetek reálértéke drasztikusan csökkent - főleg amiatt, hogy a bértarifák hat éve változatlanok, valamint, mert megszűnt a 13. havi juttatás, jutalmazásra nincs forrás és jelentősen csökkentek - vagy végképp megvonták - a béren kívüli juttatásokat. Ennek eredőjeként egy meglehetősen lesújtó kép alakult ki: a közszférában dolgozó mintegy 660-680 ezer alkalmazottnak több mint negyede (28,4 százaléka) nem a rá irányadó illetménytábla szerinti fizetést kapja, hanem közel 40 ezer fő a minimálbért (nettó 66 483 forintot), illetve 145-150 ezer fő fizetése - függetlenül a képzettségtől és a szolgálati időtől - a szakmunkás bérminimummal (nettó 77 290 forint) egyenlő.

   A közszolgálati munkavállalók több mint 50 százalékának (körülbelül 350 ezer főnek) 2010 óta változatlan a nominális nettó keresete. 2011-től pedig a személyi jövedelemadó változása (az adójóváírás kivezetése) miatt a bruttó 243 ezer forintnál kevesebb illetménnyel rendelkezők számára - a fizetésük négy évvel ezelőtti nominális összegének megtartása érdekében - bérkompenzációt kell fizetni.

   A helyzet tarthatatlanságát mutatja a szakszervezetek szerint, hogy például a bentlakásos, nem kórházi ellátásban és a szociális ellátásban dolgozók több mint 60 százaléka (!) a legkisebb törvényes bérnek megfelelő jövedelmet visz haza. Számukra minden emelés a minimálbéren és a garantált bérminimumon azonnali jövedelemnövekedést okoz. Amennyiben viszont csak a fizetési osztályokat nézzük, akkor 150 ezer közalkalmazott kevesebbet keresne, mint a minimálbér (!), ami azt mutatja az elemzés szerint, hogy ebben a formában nem jó a bértábla, idejét múlt.
 
Forrás: stop.hu