Varga László: elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati bérek továbbra is befagyasztva maradnak

Jövő évi költségvetés

Alapvetően reálisnak nevezték az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők a jövő évi költségvetés makroszámait, egy szakszervezeti vezető véleménye szerint azonban kérdéses a célok teljesülése, és elfogadhatatlan, hogy továbbra sem emelkednek a közszolgálati bérek.

    A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek (MaSzSz) még nincs testületi álláspontja a tervezettel kapcsolatban - mondta az MTI-nek Varga László, a szövetség egyik alelnöke. Személyes álláspontja szerint azonban elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati bérek továbbra is befagyasztva maradnak. Úgy vélte, kérdéses, hogy teljesülnek-e jövőre a kormány által kitűzött célok, így a 2,4 százalékos hiánycél, a 2,5 százalékos növekedés, vagy az 1,8 százalékos infláció. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a jövő évi nyugdíjemelés így alacsonyabb lesz a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által kedden bejelentett, 2,2 százaléknál.
 
    Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a 2,5 százalékos GDP növekedés teljesíthető, az 1,8 százalékos inflációt azonban kissé alacsonynak tartja a szakértő. Az Erste 3 százalékkal számol, mivel az adóemelések gyorsíthatják az inflációt. Az elemző szerint a 2,4 százalékos költségvetési hiánycél tarthatónak tűnik, a 75,4 százalékos államadósság teljesíthetősége kérdésesebb, főleg ha magas, 310 forintos euró árfolyamot becsül a kormány jövőre.

    Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint is alapvetően elfogadható a felvázolt makrogazdasági pálya, konzervatív számokkal kalkulál a kormány. A GDP-növekedést kicsit felültervezik, az inflációt kicsit alul - tette hozzá. Balatoni András szerint a szektorális különadók rossz üzenete az, hogy aki jól teljesíti a dolgát és profitot termel, ahhoz bármelyik pillanatban bejelentkezhet a költségvetés és elveheti. A makrogazdasági pálya a szakértő szerint reális, a szerkezet azonban rossz, távol esik a piacgazdasági logikától.