Vesztettek a Volánbuszt beperlő buszsofőrök

Elmaradt munkabérük miatt kezdeményeztek eljárást

Hat év pereskedés után pénteken jogerősen, másodfokon elvesztették a pert a Fővárosi Törvényszéken azok a buszvezetők, akik elmaradt munkabérük miatt kezdeményeztek eljárást a Volánbusz Zrt. ellen – tudta meg a hvg.hu.

  Ahogy arról beszámoltunk, a sofőrök amiatt fordultak bírósághoz, mert szerintük nem rendelkezésre állási időnek, hanem rendes munkaidőnek számít az az idő, amit a helyközi utasszállítást bonyolító cég sofőrjei a járatuk megérkezése és a menetrend szerinti következő útjuk indulása között eltöltenek.
 
   Ezt az időt éveken keresztül a Volánbusznál készenlétnek, illetve rendelkezésre állási időnek számolták el, és nem a teljes alapbért, csak annak 60-65 százalékát fizették ki utána. Így előfordult, hogy egy 5-től 22 óráig tartó munkanapon – a sokszor többórás menetrend-lyukak miatt – is csak jóval kevesebb óra után kaptak fizetést.
 
  A sofőrök szerint ebben az időben is egy sor feladatuk van, másrészt ilyenkor is munkában vannak, vagyis nem tehetik szabadon, amit szeretnének. A törvényszék azonban pénteken kihirdetett ítéletében a Volánbusznak adott igazat, miszerint maguk rendelkeztek ezzel az idővel, így az nem munkaidő, csak készenlét. „A bíróság szerint sem kellett a rendelkezésre állási időben semmit sem csinálnunk. Pedig ez nem igaz” – mondta a pert kezdeményező egyik buszvezető, Demeter Zoltán. Nagyon elkeseredett a pénteki ítélettől, mert továbbra is úgy gondolja, hogy már csak a vonatkozó uniós szabályok alapján is nekik van igazuk. Állítja, a Volánbusz a perben hat olyan tanúval támasztotta alá, hogy a sofőröknek a rendelkezési időben nem kellett dolgozniuk, akiknek a többsége ma is a társaságnál dolgozik, így nem tekinthetők elfogulatlannak.
 
   „A strasbourgi bírósághoz fordulunk, tudom, hogy abból nem holnap vagy holnapután lesz valami, de végigvisszük” – tette hozzá. Információink szerint más munkaügyi bíróságon is vannak ugyanebből az okból indított eljárások, amelyekben valószínűleg hivatkoznak majd a mai döntésre – ami így rossz hír minden buszsofőrnek.
 
Forrás: HVG