Nem találtak alkalmas kancellárt az ELTE, a PTE, az SZTE és a Színművészeti élére sem

Több mint 300 pályázat érkezett 29 helyre

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem élére valóban a korábban a PSZÁF-ot vezető Szász Károly került. A Corvinus Egyetem kancellárjának dr. Pavlik Líviát nevezik ki, aki az egyetem megbízott gazdasági igazgatója lett áprilisban. Számos nagy egyetem élére azonban nem találtak megfelelő személyt. A kancellárok kiválasztásánál Orbán Viktor mondta ki a végső szót – írja a HVG.

   Pénteken bejelentette az egyetemek működtetésére kiválasztott kormányzati emberek, a kancellárok névsorát Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A kancellárok november 15-én kezdhetik meg munkájukat.
 
  Bár több mint 300 pályázat érkezett 29 helyre, több nagy egyetem élére sem találtak megfelelő pályázót: így egyelőre kencellár nélkül maradt az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pannon Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is. Összesen nyolc intézmény élére nem sikerült kancellárt kinevezni, ezekre a helyekre új pályázatot ír ki a kormányzat.
 
   Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem élére valóban a volt PSZÁF-elnök Szász Károly került. A Corvinus Egyetem kancellárjának dr. Pavlik Líviát nevezik ki, aki az egyetem megbízott gazdasági igazgatója lett áprilisban.
 
  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem élére Barta-Eke Gyula egykori Fidesz-MDF-es képviselőjelölt került. A Debreceni Egyetem kancellárja a jelenlegi gazdasági igazgató, dr. Bács Zoltán lett.
 
Bizottság vizsgáztatta a jelölteket, de Orbán mondta ki a végső szót
 
  A sajtótájékoztatón Balog Zoltán a rendszer legfontosabb tartópilléreinek nevezte az egyetemi kancellárokat. Az átalakítás célja – mondta –, hogy felszámolják a rossz gazdasági működést, amire a PPP-konstrukciókat hozta fel példaként. A rendszer lényege szerinte a menedzserszemlélet erősítése. Ami pluszjövedelmet ezáltal az egyetem megszerez, azt nem forgatják vissza a költségvetésbe – ígérte Balog – hanem az egyetem fejlesztésére fordítják.
 
   Palkovics László felsőoktatási államtitkár elmondta, több mint 160 jelentkező több mint 300 pályázatot nyújtott be. Az írott anyagot hattagú bizottság vizsgálta, majd ugyanez a grémium szóban is meghallgatta a jelölteket. Ezek után véleményezték a reménybeli kancellárokat, ami alapján Balog Zoltán felterjesztette Orbán Viktor kormányfőnek a lehetséges jelölteket.
 
   Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kancellárok feladata az intézmény működtetése lesz, az oktatás ügyei továbbra is a rektorok feladatkörébe tartoznak. Mivel a kancellároknak pénzügyi, humánerőforrás-menedzselési feladataik is lesznek, olyan szakembereket kerestek, akik ezeken a területeken is szereztek tapasztalatot – mondta Palkovics.

Forrás: HVG