Döntött a kormány: így alakítják át a cafeteriát

Nem érinti a támogatás csökkentése a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt

A cafetériát terhelő járulékok emelése miatt írt levelet a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet (VTSZ) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. A VTSZ arról tájékoztatta levelében a nemzetgazdasági minisztert, hogy az ágazat háromszázezer munkavállalóját duplán sújtaná a cafeteriát terhelő járulék megemelése. Ugyanis a hazai szállodákban tapasztalt vendégforgalom-növekedéssel még csak most érték el a 2007. évi szintet anélkül, hogy az árakban érvényesíteni tudták volna az utóbbi hét év infláció- és költségnövekedését – olvasható a valasz.hu oldalán.

   A VTSZ közölte: a magasabb adóterhek miatt a vendéglátásban is kisebb lesz az Erzsébet-utalványok felhasználható értéke, ugyanis a cafeteriára szánt költségekbe a munkáltatók az adóterhelést is beszámítják, így a konkrétan felhasználható összeg a rendszer minden eleménél csökken.
 
  Varga vagy olvasta a levelet, vagy megelőzte a VTSZ-t, mert hétfő este kijelentette, hogy nem érinti a cafetéria támogatásának csökkentése a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt. Varga Mihály a HírTV Magyarország Élőben című műsorában hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a belföldi turizmus élénküljön – ezért a két fent említett cafetéria támogatása nem csökken. „A cél az, hogy az emberek ne utalványokat kapjanak a munkájukért, hanem készpénzt! A javasolt változások a miniszter szerint, ebbe az irányba mutatnak.
 
  Egy hete derült ki, hogy a várhatóan mérséklődik a béren kívüli juttatások igénybevétele és ezzel együtt az érintettek jövedelme, mert a kormány megemeli jövőre az adókedvezményt élvező cafetériaelemek után fizetendő közterhet.
 
  A Magyar Nemzet október 28-i cikkéből kiderült, hogy a törvény-tervezet szerint 35,7-ről 51,17-re növekedne  az állam által támogatott cafetériák – Erzsébet-utalvány, a SZÉP-kártya és a helyi közösségi közlekedés bérletének – közterhe.
 
  A múlt heti kérdés továbbra is él: melyik munkaadó emelné meg lelkesen a béreket, hogy a munkavállalók – az elvesztett cafetéria miatti – bércsökkenését így küszöbölje ki?
 
Forrás: valasz.hu