Újabb hazai húsüzemet építenek le

300 dolgozó veszíti el munkáját

Ismét jelentős leépítést hajt végre hazánkban a szlovák Penta pénzügyi befektetői cég húsipari érdekeltsége, amely a Kaiser Food Kft. tulajdonosa – tudta meg a Magyar Nemzet. A tulajdonosok az elmúlt években több hazai telephelyet is eladtak vagy bezártak, de továbbra is állítják, nem kívánnak kivonulni.

   Nagy László, a Kaiser Food ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elismerte, hogy a társaság a Szolnokon található gyáregységéből a termelés nagyobb részét átszervezi a szlovákiai losonci, illetve homonnai gyárakba. Szerinte ez azért szükséges, mert a szlovákiai üzemek hatékonyabbak, s a „jelenlegi piaci helyzet” és a termelési költségek emelkedése ésszerűsítésre, a méretgazdaságosság javítására és jobb minőség elérésére sarkallja a társaságot. A vállalat ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy mindezzel együtt a cégnek nincs szándékában bezárni a békéscsabai üzemét, illetve a teljes szolnoki gyárat. Szolnokon – tette hozzá – csupán a szárazáru-termelést folytatják minimális adminisztratív támogatással.
 
  – Ezáltal csoportos létszámcsökkentést hajtunk végre, ami 160-170 saját dolgozót és további 120-130 munkaerő-kölcsönző cégektől átvett munkatársat érint – közölte az ügyvezető.
 
   Az elbocsátások végrehajtását célzó jogi folyamatokat elindították, a jövő évet várhatóan már a csökkentett létszámmal kezdik el. Nagy László tájékoztatása szerint a leépítés során a Kaiser Food Kft. folyamatosan egyeztet a dolgozói képviseletekkel, s ezzel egy időben a megmaradó szolnoki szárazáruüzemet, valamint a békéscsabai gyárat jelentősen fejlesztik. Mint közölte, a Kaiser Food Kft. és anyacége, a szlovák Mecom Group s. r. o. továbbra is a magyar húskészítménypiac jelentős szereplője kíván maradni. Hozzátette: a fogyasztók által kedvelt márkák – mint a Kaiser, a Csabahús, a Finonimo és a Mecom – várhatóan nagyobb választékban és még jobb minőségben lesznek kaphatók.
 
  Az Agrárszektor.hu korábbi összeállítása szerint a Penta a Debreceni Hús Zrt.-t – a szolnoki Szole-Meat Kft.-vel és a békéscsabai Csabahús Kft.-vel együtt – még 2008-ban vásárolta meg Román Gyula addigi tulajdonostól, majd hozta létre e cégekből a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-t. A csoport 2010-ben megvette az abdai és mosonmagyaróvári telephelyű Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. is, amelyet 2011-ben szintén magába olvasztott. Az akvizíciók után a tulajdonosok a debreceni és a mosonmagyaróvári húsüzemet még 2011-ben bezárták, 2012-ben pedig Abdán is leállították a termelést. A csaknem száz embert foglalkoztató mosonmagyaróvári üzemét 2011 májusában, a 380 főnek munkát adó debreceni gyárat pedig egy hónappal később zárták be. A társaság tájékoztatása szerint egyébként az állatok vágását külföldre, a szlovákiai Losoncra vitték át. A magyarországi húsipari piac második legnagyobb szereplője akkor is arra hivatkozott, hogy ezen lépésekkel a cég eredményesebb lesz.
 
  A társaság jelenleg két termelőüzemmel rendelkezik. Békéscsabán a hagyományos, híres csabai szárazáruk, a hagyományos érlelésű és füstölésű hungarikum szárazkolbászok készülnek. A Szolnokon lévő húsüzem – amelyet most építenek le – a vörösáruk, májasok, turistafélék és sonkák mellett hagyományos érlelésű, penészes szalámikat is előállít.
 
   A szakmán belül többen azon a véleményen vannak, hogy a szlovák befektetői társaság a magyar húsipari üzemek megvásárlásával csak piacot akart szerezni, s ezért zárja be most azokat. Más szakértők mégis inkább a hazai húspiacon jelen lévő, óriási mértékű feketegazdaságra vezetik vissza a mostani üzembezárásokat. Szerintük a feketézés olyan méreteket ölt, hogy emellett a tisztességes üzletmenetet folytató üzemek alig tudnak megélni. Ebből pedig – tették hozzá – egyértelműen leszűrhető az a következtetés, hogy a hatóságok ellenőrzése továbbra sem megfelelő hatékonyságú.

Forrás: Magyar Nemzet