Csak öt vasárnap lesz vásárnap, a többin zárva lesznek a boltok

Több tízezer ember munkahelye bánhatja

Március közepétől rendelnék el a boltok vasárnapi zárva tartását. A javaslat a parlament előtt van, csak KDNP-sek nyújtották be, de állításuk szerint a kormány is támogatja. Öt vasárnap mégis lehetne nyitva tartani. A plázáknak, külföldi tulajdonú hipermarketeknek, ruhaboltoknak nagy csapás lenne, pár tízezer ember munkahelye bánhatja. A kormány kegyet gyakorolhat, nagy lesz a kísértés, hogy valamelyik üzlet nyitva lehessen vasárnap, ha versenytársai zárva lesznek. Éjszakai üzletek maradhatnak nyitva, de könnyen bezárathatják azokat, és felügyeleti díjat szedhetnek tőlük az önkormányzatok – olvasható a HVG-ben.

   Csak öt vasárnap lesz az évben, amikor nyitva lesznek a hipermarketek, ruhaboltok, plázák – olyan törvényt akar elfogadtatni a KDNP, amely ezt eredményezné, a javaslatot a parlament elé be is nyújtották. A törvényt március 15-én akarnák életbe léptetni.
 
   Nem teljesen világos egyelőre, hogy a kormány támogatását élvezi-e a javaslat. A KDNP vezérszónoka, Harrach Péter frakcióvezető azt állította, a kabinet támogatja az ötletet, de a javaslatot végül nem a kormány vagy valamelyik minisztérium, hanem a KDNP-s képviselők nyújtották be.
 
   Frissítés: Harrach bejelentése, és a törvénytervezet benyújtása után a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) cáfolta, hogy a kormány döntött volna már ebben az ügyben. "A kormány tárgyalt a KDNP javaslatáról, de döntés csak azután születhet, miután meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is" – válaszolta a hvg.hu megkeresésére a minisztérium.
 
Öt vasárnap szabad, a többin tilos – de egyes boltok mégis kinyithatnak
 
   Ha a parlament elfogadja a tervet, akkor a boltok nagy része csak hétfőtől szombatig lehet nyitva, akkor is 6 és este 10 óra között. Ezen kívül öt vasárnap is nyitva lehetnek, valamint december 24-én és december 31-én, utóbbi két nap csak délig. (A szállodákra, turisztikai szolgáltatásra, a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre, és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre nem terjed ki a vasárnapi tiltás.)
 
   Lesznek üzletek, amelyekkel kivételt tenne a javaslat. A 400 négyzetméter alatti árusító terűek nyitva lehetnek, ha lényegében családi vállalkozás üzemelteti a boltot.
 
   Vasárnap a tejivók és a pékségek nyithatnak ki, de azok is csak fél műszakban (reggel 5 és 12 óra között), az újság- és virágárusok 6-12 óra között lehetnek nyitva.
 
   Nyitva lehetnek vasárnap a trafikok, benzinkutak, gyógyszertárak, éttermek, kávézók, mozik, színházak, piacok, pályaudvarokon és a reptéren levő üzletek.
 
   Az emberek jó része vásárolni akar vasárnap isA hvg.hu még az ötlet szűk egy héttel ezelőtti felröppenése után vasárnap hipermarketeknéltudakozódott vásárlóktól, mit gondolnak a boltok vasárnapi bezárásáról. A vásárlók döntő többsége nem tartotta jó ötletnek a vasárnapi zárva tartást. Sokaknak kellemetlenséget fog okozni, van rá igény, mindenki el tudja dönteni, hogy mikor vásároljon – hangzottak az érvek. Azt is mondták vásárlók, hogy sokan azok közül, akik hétközben dolgoznak, a hétvégét veszik igénybe vásárlás céljából, illetve van, aki csak ekkor ér rá. Egy vásárló pedig úgy válaszolt, hogy nem gondolja, hogy ha valaki a családjával akarna lenni vasárnap, akkor pont a boltok nyitva tartása lenne ennek akadálya. A politikusok lassan mindenbe bele akarnak szólni – tette hozzá egyikük.
 
A külföldi tulajdonú hipermarketeknek nagyon fáj
 
   A KDNP-s javaslat lényegében kicsinálná a bevásárlóközpontokat, mert azok aligha nyitnának ki vasárnap, ha csak egy-egy kávézó vagy étterem, mozi lehetne nyitva aznap. De a nagy, külföldi tulajdonú hipermarketekre és ruhaboltokra is nagy csapást mérne.
 
   Ha ez, az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslatot a parlament elfogadja, abból alighanem balhé lesz, mivel ilyen messzire a kereskedelmi multik – és ezzel együtt a fogyasztók – ellen eddig soha nem merészkedett a kormány. A döntés súlyát érzékelteti, hogy a hazai bevásárlóközpontok a heti forgalmuk mintegy 11-15 százalékát vasárnap termelik meg (ez az olyan "kicsik" mint a Penny Market, az Aldi, a Lidl esetében azonban felkúszhat 15-18 százalékig is). Ha ezeket a boltokat bezáratják a hét utolsó napjára, abból szakemberek szerint logikusan levonható a piaci versenykorlátozás alapos gyanúja is.
 
   A boltok vasárnapi nyitva tartásának megszüntetésével kapcsolatban a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) már jelezte, hogy a tervezet bevezetésével azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik. Emellett érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek. A vasárnapi zárva tartás szerintük tovább növeli a pénteki és különösen a szombati zsúfoltságot.
 
   A szövetség szerint, ha a vasárnapi nyitva tartás megszűnik, akkor további forgalomcsökkenés várható. A szombati vásárlásra való átálláshoz hosszú idő kell, másfelől a vasárnapi, úgynevezett spontán, impulzív vásárlások elmaradnak, harmadrészt pedig sokan külföldre mennek majd vásárolni. A szövetség szerint Németország már 6-7 vasárnap lehetnek nyitva boltok egy évben (a szövetség ezt még az új tervezet előtt mondta), illetve Ausztriában is fontolgatják a vasárnapi nyitva tartás visszaállítását.
 
   Az ötletet emellett diszkriminatív, működésképtelen az a félmegoldás a szövetség szerint, hogy a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzleteket nem érintené a korlátozás, mivel egy bevásárlóközpont esetében a nagyobb alapterületű üzletek, a “mágnesbérlők” vonzzák be a vásárlókat. Ha ezek a boltok zárva vannak, akkor a központot nem érdemes nyitva tartani, így az ottani kis- és középvállalkozások is rosszul fognak járni. Alkotmányos szempontból pedig a korlátozás sértené a vállalkozás szabadságát és a versenyszabadságot, emellett a vásárlói szabadságot, valamint a választás szabadságát is a szövetség szerint.
 
Kibúvók, a kormány kegyet gyakorolhat
 
  A törvénytervezetbe bekerült egy passzus, mely szerint a nyitvatartási leszabályozás ellen az adott település(rész) a vásárlási szokásokra és  az idegenforgalom kiszolgálási igényeire (valamint a foglalkoztatottak számára, a lakókörnyezet érdekeire stb.) kérheti az üzletek vasárnapi nyitva tartásának soron kívüli kezelését, illetve nyitva tartásuk engedélyezését. Ezt a kérvényt a parlamentnek benyújtott törvénytervezet szerint a kormánynak kell majd benyújtani. Jól lehet, az eredeti dokumentumban még az szerepelt e helyett, hogy létrehoznak egy bizottságot (ami az érintett minisztériumokat képviselő megbízottakból áll) ennek elbírálására, de ez a kiskapuzás, a kijárhatóság és kegygyakorlás mocsara felé mutat – feltehetően ezért került e formula helyébe a kormány.
 
   A már meglévő szabályok módosításai közé kerülne, hogy az önkormányzati képviselő-testületek a helyi sajátosságok figyelembevételével, rendeletben szabályozhassák, hogy melyik üzletek lehetnek nyitva éjszaka (22-06 óra között). Valamint megkapnák a jogot arra, hogy a világörökségi területen működő üzletek, szeszes italt árusító helyek éjszakai nyitva tartását a törvényinél szigorúbbá tehessék, ahogyan azt a jogot is, hogy a "hangoskodó" üzletek éjszakai nyitva tartását korlátozzák, illetve éjszakai bezárását mindaddig elrendelhessék, amíg "a jogsértő állapot” meg nem szűnik.
 
   Az önkormányzat felügyeleti díjat szedhet az éjjel is nyitva tartó üzletektől.
 
Politikusok: ki nem mondott igazat?
 
   Érdekes módon az utóbbi napokban a kormány felől gyökeresen más hangok hallatszottak. Maga Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP keddi frakcióülése után a KDNP által javasolt vasárnapi zárva tartásról azt mondta: ez nem volt napirenden, de lesz egy kereskedelempolitikai előterjesztés, amikor meghallgatják a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat, döntést ezt követően hoznak.
 
   Az ötletről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban a nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló ötlet újra felmelegítése. Szerinte, amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni.
 
   A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva – tette fel a kérdést Varga Mihály.
 
   Ehhez képest ma – állítólag a kormány támogatását is bírva – benyújtotta a KDNP-s képviselők egy része a törvényjavaslatot.
 
Forrás: HVG