Főzés, mosás, takarítás: ez mind munka, de hogyan adózunk utána?

Be kell jelenteni a NAV-nál

A háztartási munkára alkalmazottakat is be kell jelenteni a NAV-nál, de jövedelem nem adóköteles. Mi a teendő? – olvasható a Privátbankár oldalán.
 
  Háztartási munkának minősül a lakástakarítás, a főzés, a mosás, a vasalás, a gyermekek felügyelete és otthoni tanítása, a házi gondozás és ápolás, a házvezetés, a kertgondozás, vagyis a család mindennapjait szolgáló tevékenységek.
 
Be kell jelenteni
 
Az ilyen munkákra fogadott alkalmazottat be kell jelenteni a NAV-nál, de a jövedelem nem adóköteles, mindössze regisztrációs díjat kell fizetnie a foglalkoztatónak - közölte az adóhivatal.
 
  A foglalkoztató a háztartási alkalmazott után havi 1000 forint regisztrációs díjat köteles fizetni. A regisztrációs díj összege független a foglalkoztatás időtartamától.
 
Mi a helyzet a társadalombiztosítással?
 
   A regisztrációs díj az alkalmazottat nem jogosítja társadalombiztosítási ellátásra és egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Ha a háztartási alkalmazottnak más munkaviszonya nincs, akkor havi 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.
 
  Mivel a háztartási munka adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás, ezért az ebből származó jövedelmet sem a foglalkoztatónak, sem a foglalkoztatottnak nem kell bevallania. A háztartási alkalmazott kérésére a foglalkoztató igazolást ad a foglalkoztatásról, melyhez igazolásminta tölthető le a NAV honlapjáról.
 
Forrás: Privatbankar.hu